Фасадна технология Aquabalance от Weber – фасади без водорасли и гъбички

За строители и собственици едни от най-важните неща, свързани с фасадата на сградата, е тя да е икономична и да остане здрава и красива по-дълго време. Все повече значение се придава и на екологичните и щадящи здравето материали. AquaBalance е фасадна технология на бъдещето, която оптимално отговаря на тези изисквания. Хидрофилният принцип на действие естествено осигурява постоянна защита на фасадата от водорасли и гъбички без образуването на биоцидно консервиращо покритие.

Новобоядисаната фасада на дома е гордостта на всеки собственик. Но често, само след няколко месеца по нея могат да се разпространят водорасли и гъбички. Каква е причината за това? Водораслите и гъбичките се нуждаят от влага за растежа си. Доскоро се считаше, че предпазването на фасадите от тях може да стане с хидрофобни покрития. Но това се оказа заблуда. Защото точно хидрофобните мазилки често улесняват водоралсите и гъбичките. Те преобразуват капките вода или роса в компактна кръгла форма. Капките се спускат по фасадата и се задържат по нея, като често изпаряването им отнема известно време. Така се превръщат в подходяща хранителна среда за много организми. Мазилките съдържат биоциди, които в началото убиват водорсали и гъбички, но с времето биват отмивани от фасадата, като причиняват вреди и с попадането си в кръговрата на водата.

С решението на Weber AquaBalance фасадата остава красива дълго време. AquaBalance мазилките са хидрофилни, т.е. обвързват водата. Капките вода се разширяват върху фасадите и така се изпаряват по-бързо. Отделни „капиляри“ на мазилката поемат влага, която бързо отново отделят в атмосферата. Така фасадите бързо изсъхват и остават красиви. Принципът на работа е толкова надежден, че нуждата от използване на вредни за природата биоциди е сведена до нула.

Вижте също...