Фасадна топлоизолация FIBRANxps за външна комплексна фасадна система

За хората, които са решили тази година да обновят и модернизират фасадата на своята къща или сграда, сега е времето и най-добрият момент да помислят за постоянната защита и високото ниво на ефективност. Фасадата е не само визитната картичка на дома ни, тя отговаря и за част от потреблението на енергия. Изолацията на фасадите може да спести до 40% от разходите за енергия. Освен това, благодарение на изолацията на фасадите се увеличава стойността на имота. С продуктите FIBRANxps ETICS се постига отлично ниво на енергиен ефект.

Инсталирането на топлоизолацията на фасадите трябва да се изпълни перфектно, така че системата да има пълен ефект. С избора конкретно на FIBRANxps ETICS отпада рискът да купите некачествена топлоизолация, защото продуктите FIBRANxps ETICS не „остаряват” във времето.

ФИБРАН България АД има 13-годишен доказан опит на българския пазар в производството на топлоизолационни плочи от екструдиран полистирен и в санирането на фасади на сгради със своите продукти FIBRANxps. Производството на XPS плочи е сложен процес, при който се следи непрекъснато качеството на готовата продукция във всеки изминал момент, което отхвърля възможността за некачествена продукция. Доказателство за това е липсата на рекламации от нашите клиенти. Производството на FIBRANxps подлежи на одит и притежава ISO 9001:2008 Сертификат до 2013 година, като първоначалното сертифициране е от 2007 година.

Във външната комплексна фасадна система с FIBRANxps ETICS, топлоизолацията е под формата на плочи с повърхност, която е обработена за добро слепване с основата и лепилото. Лепилото прави връзката между основата и топлоизолационния материал. Използват се дюбели (за тухла или за бетон), които здраво закрепват топлоизолацията към фасадната стена и следва шпакловъчен армиращ слой. Армиращият слой е направен от подсилена шпакловка, в която се вгражда стъклофибърна мрежа. Армиращият слой служи за предотвратяване на напукването от термични напрежения. Укрепването с мрежа се поставя в горната третина на армиращия слой. Повърхностният слой на системата е външната мазилка, която може да бъде различна по състав и цвят.

С поставянето на правилната фасадна топлоизолация студеният въздух остава отвън и вътре температурата на въздуха в стаята и в дома се постига биологично равновесие. От малките разлики в температурата между повърхността на стената вътре и въздуха в стаята не може да се появят мухъл и влага. Поставянето на топлоизолация не отменя ежедневното проветряване и освежаване на въздуха в помещенията. Качеството на FIBRANxps продуктите е гарантирано в съответствие със стандартите EN13164 и EN13172. Тези два стандарта регулират вида и честотата на измерванията, извършени от акредитирани и независими институти, както и от нашата собствена лаборатория. За приложение в строителството при тестването на продуктите съгласно съответните стандарти, се изчисляват декларираните стойности на коефициентите. Основна характеристика на топлоизолацията е нейният коефициент на топлопроводност (λD =0.033-0.035 W/mK). Поради технологията на производство, плочите имат еднородна структура със затворени клетки. Това осигурява дълготрайна ниска проводимост на топлина, механична якост, абсолютна водо- и паронепропускливост (μ= 50 – 100). Повишаването на количеството влага в порите на материала би влошило топлоизолационните му качества.

Топлоизолацията е основен фактор, който се взема предвид при строежа на обществени сгради и еднофамилни къщи. Професионално избраната топлоизолация предлага значителни предимства, като например разходите за отопление, домашен уют и по-добра жизнена среда, екология. Тези предимства увеличават стойността на сградата. Лошото състояние на входа и фасадата на кооперацията намаляват цената на имота в нея с до 20%. Лошото състояние на фасадите на сградите създават впечатление за безстопанственост. Поради факта, че голяма част от панелните сгради и сградите в централните градски части наближават своя срок на годност, те се нуждаят от неотложно саниране, което ще намали разходите за отопление и вентилация и ще подобри жизнената среда и облика им, както и ще удължи живота им. Прогнозите не са оптимистични, докато не намерим работещ механизъм за регистрацията на етажната собственост и задружно не решим проблема с окаяното състояние на общите части на много жилищни сгради и все по-актуалния въпрос за топлоизолиране и саниране на сградите.

Поради драстичното увеличение на цените на енергията, която е с много висока стойност, се налага спешна топлоизолация на сградите. България се включва в инициативите за пестене на енергия на Европейския съюз. Процесът на обновяване на сградния фонд у нас се извършва с бавни темпове. За топлоизолация на сградите в този момент, са приети разпоредби и дори Закон за енергийна ефективност. И има защо. Строителните материали като бетон, стъкло и стомана са добри проводници на топлина и отдават на външните стени на сградите топлината много бързо в студено време, и топлината отвън на вътре в топлите летни месеци.

Външната Комплексна Фасадна Система (ETICS) е метод за изолация на стените на сградите от външната страна.

Фибран България произвежда продукти за основния слой на външната комплексна фасадна система (ETICS). Това са топлоизолационните продукти – FIBRANxps ETICS BT и FIBRANxps ETICS GF. Топлоизолационните плочи от екструдиран полистирен предназначени за фасади имат отлично сцепление с лепилата и шпакловките и се свързват към фасадната стена здраво с дюбели за закрепване към основата. Допълнителна здравина на фасадната повърхност оказва и армиращия слой мрежа.

За контакти и повече информация – www.fibran.bg