pixel

Frenger Systemen комбинират отоплителен и охлаждащ панел с акустичен абсорбатор

Frenger Systeme представи нов обемен звукопоглъщател (AVA) – целта е предлагането на решение за подобряване на акустиката на закрито в комбинация с отоплителни и охлаждащи панели на компанията – Smartline. Основна част на абсорбатора е фазерен материал, частично затворен в алуминиева обвивка. Поради порестата структура на фазера, звуковата енергия се преобразува до голяма степен в топлинна и по този начин се „абсорбира“.

AVA се предлага в два варианта, съответно с височини 40 mm и 80 mm. Дължината и широчината ще зависят от размера на използваните таванни панели и акустичните изисквания на съответното помещение. Производителят обещава увеличение на звукопоглъщането до 313% в сравнение с предишния модел.

Абсорбцията се основава на принципа на преобразуване на звуковата енергия (сбор на потенциалната и кинетичната енергия) в топлинна енергия. Това е така, защото въздушните частици, вибриращи около тяхното положение на покой, се сблъскват помежду си и с материала в абсорбатора и по този начин създават триене. Това триене от своя страна генерира топлина и отнема кинетична енергия от въздушните частици. Акустичният обемен абсорбатор на Frenger Systeme има стойности от 1,3 до 4,8 A obj, m² (в зависимост от честотата и размерите на AVA).

Панелът Smartline за отопление и охлаждане допринася за приятния климат в помещенията, както през зимата, така и през лятото. При оборудването му с перфорирана повърхност, той подобрява и акустиката в помещенията. В комбинация с AVA времето за реверберация намалява още по-видимо. С това таванният панел Smartline се превръща в основен елемент на всеки висококачествен, ефективен и визуално привлекателен функционален таван.

Може да харесате още...

Izolacii.eu