pixel

Германия страда от липса на жилища

В големите градове на Германия се строят сравнително малко нови жилищни сгради, докато в същото време в селските райони се наблюдава свръхпредлагане. Изводите са посочени в доклад, изготвен от Института за германска икономика в Кьолн.

Едва 66 000 нови жилища и къщи от всички 245 000 новопостроени сгради са били въведени в експлоатация в градове с население над 100 000 души през 2014 г. Това е двойно по-малко количество от необходимите 102 000 нови жилища.

В Берлин, например до 2020-а всяка година ще е необходимо да бъдат пускани в експлоатация по 20 000 нови апартамента. За сравнение, през 2014-а на пазара са излезнали едва 8744 жилища.

В същото време, в по-малко населените места, като например в района на Айфел, Шварцвалд или Източна Германия, се строят много апартаменти.

Големите градове трябва да намалят изискванията относно височината на сградите, които могат да се строят. Също така властите трябва да направят по-привлекателни градовете, в които се наблюдава свръхпредлагане на апартаменти, смятат специалисти.

„Основният жилищен проблем в Берлин са високите наеми, които се искат за новопостроените жилища” е мнението на председателят на Берлинската асоциация на наемателите, Райнер Вилд. Той не е съгласен да се променя ограничението за височина на жилищните сгради.

fakti.bg

Може да харесате още...