Германо-Българската индустриално-търговска камара отличи първите енергийни скаути на България


„Пирин Текс Продакшън“ спечели голямата награда за енергийна ефективност на Young Energy Europe

Победителите бяха определени от жури на специално събитие, което се проведе на 19 ноември 2018 г. в „Музейко“.

Фирма „Пирин Текс Продакшън“ от Гоце Делчев взе голямата награда с проект за рециклиране на петролни деривати. Това ще доведе до спестяване на 44 т емисии въглероден диоксид на годишна база. Рентабилността на инвестицията е 10 т. отпадък, 45% нерафинирано гориво, 30% черен карбон, 16% метал, 6% некондензиращ се газ и 3% пепел. 5 месеца e периодът на възвръщаемост на инвестираните средства, като резултатът е спестени 30% разход на гориво годишно. Победителят ще има възможността да презентира идеята си през следващата година в Берлин, заедно със скаутите победители от Гърция, Унгария, Чехия и Германия.

Производителят на капачки „Херти“ спечели специалната награда за ангажираност с проект за оптимизация на компресорната система в предприятието в гр. Плиска, който ще доведе до 190 508 kWh спестена енергия и 151,5 т. въглероден диоксид на годишна база при 3 години период на възвращаемост на инвестицията.

Технологичната компания „Ъпхолд“ бе отличена със специалната награда за приложимост. Фирмата представи проект за дигитализация на офис пространство, включващ замяна на физически сървър с клауд технология, който пести до 30% от разходите – 4 500 kWh спестена енергия и 3,3 т. емисии въглероден диоксид на годишна база при 1 месец период на възвращаемост на инвестицията.

Отборът на „Музейко“ бе отличен със специална награда за ефект върху общността. Проектът предвижда повишаване на енергийната ефективност в детския научен център чрез намаляване на консумацията на електроенергия.

Трите компании, носители на специалната награда, ще могат да посетят панаира в Хановер.

„Основната цел на инициативата е засилване на трансграничния диалог, както и на обмена на знания и опит в ЕС, за съвместно насърчаване на прилагането на Парижкото споразумение за изменението на климата“, каза президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Тим Курт.

„Вярвам, че и участниците, и предприятията печелят от тази инициатива“, каза Жанин Ханзен, ръководител на проекта „Young Energy Europe“ за Германия. „От една страна печелят предприятията заради реализираната енергийна ефективност, спестените разходи и разработените конкурентни предимства. Печели околната среда, печелят и самите скаути, които получават важни познания, които ще им служат и за в бъдещe“, допълни още тя.

Своите концепции за спестяване на ресурси представиха още: Българо-германският център за професионално обучение, „Зеебургер информатик“ ЕООД, „Кауфланд България“ ЕООД & КО КД, „Мексон“ ООД, Адвокатско дружество „Пенков, Марков & Партньори“, „Сименс“ ЕООД и „Фесто Производство“ ООД. Повече информация за компаниите и за отделните проекти ще откриете в прикачения файл.

Проектът „Young Energy Europe“ продължава и през 2019 г. Фирмите, желаещи да се включат, ще могат да подадат заявленията си на сайта на Германо-Българската индустриално-търговска камара. Регистрацията за участие в проекта ще бъде отворена в средата на месец декември.

„Young Energy Europe“ е част от Европейската инициатива за опазване на климата (EUKI) и се финансира от германското федерално министерство на околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност.

За въпроси и допълнителна информация:
Гергана Генова, Връзки с обществеността към Германо-Българската индустриално-търговска камара, тел. +359 89 46 46 712 или gergana.genova@ahk.bg.

Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) е част от световната мрежа на германските външнотърговски камари. В 90 страни по света те предлагат своя опит, контакти и услуги, както на германски, така и на чуждестранни фирми. ГБИТК е наследник на Представителството на германската икономика (създадено през 1993 г.) и на Деловия клуб на германската икономика в България. Германо-Българската индустриално-търговска камара е официално учредена на 9 март 2004 година на базата на двустранно споразумение между правителствата на Федерална Република Германия и Република България. В ГБИТК членуват повече от 570 фирми, институции, организации и физически лица.

Вижте също...