pixel

Германските компании оптимисти за бизнес у нас

Независимо от несигурната политическа и икономическа ситуация в България 78% от немските фирми биха инвестирали отново в България. За сравнение преди година такава заявка са направили 65% от дружествата. Това съобщи вчера Митко Василев, шеф на Германо-българската индустриално-търговска камара у нас. Проучването е обхванало точно периода, в който бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка.

Немските фирми у нас продължават масово да се оплакват от непрозрачността на обществените поръчки, слабата правна система, неефективната администрация, липсващите реформи в образованието и от корупцията. Изводите са направени след допитване до 108 компании, членки на камарата, 76% от които са малки и средни фирми с до 250 служители.

Като цяло 46% от немските предприемачи определят икономическата ситуация в страната като неблагоприятна. Очакванията за бъдещето им са противоречиви – 56 на сто вярват, че нищо в бизнес климата през 2013 г. няма да се промени и само 23% прогнозират положителни промени.

Зад желанието за инвестиции у нас стои благоприятната данъчна тежест за бизнеса – 34% от предприемачите заявяват, че са доволни от нея, а други 30 на сто са много доволни. 50% от предприемачите са доволни и от цената на работната ръка.

„Не само пролетта настъпва в Германия и България, но най-накрая трябва да настъпи и икономическата пролет. Разговаряхме с президента Росен Плевнелиев и с премиера Марин Райков и мога да кажа, че това са двама души, които не само говорят, но и действат”, заяви д-р Мартин Ванслебен, главен управител на германските индустриално-търговски камари.

На срещата немският бизнес е настоял да се развие възможността за професионално обучение в специализираните училища и успоредно с него същите хора да се обучават в предприятията.

“Правната несигурност също е проблем. Не може да извършиш някаква услуга, а държавата да реши в края на годината да не връща 2 месеца ДДС, за да си подпомогне бюджета”, посочи Бертман Ролман, собственик на мъжката модна линия “Ролман”. Стокообменът между България и Германия е близо 5 млрд. евро.

trud.bg

Може да харесате още...