pixel

Гипсофазерни плоскости и стоманени пружини изолират шумни стаи

Noisy Rooms

Откритата през 1867 г. сграда Königlich-Preußische Eisenbahnwerkstatt Berlin II днес се превръща в един от творческите центрове на Берлин. През 2019 г. най-старата зала на обекта е отворена отново след мащабен ремонт и е предадена на новия си собственик, така наречения Дом на музиката. Във вътрешността на халето са създадени необикновени помещения по плановете на архитектурното бюро Zoomarchitekten, а екипът на Kaefer Construction GmbH е отговорен за уникалния им пространствено-акустичен дизайн.

Шумни стаи обещават тишина и спокойствие

Noisy Rooms или шумните стаи са специални помещения за филмови, музикални и звукови продукции, които музиканти и други творци могат да наемат гъвкаво, и да се превърнат в централно място за контакти. “Независимо дали се отдават под наем за час или се използват като място за дългосрочна работа, всички шумни стаи трябваше да имат възможно най-добрата звукоизолация”, обяснява инж. Марио Хес, отговорен за изчисленията и техническите  концепции в Kaefer Construction GmbH. „Звукоизолационното разделяне на 39-те стаи с различни размери беше още по-важно, тъй като често имаше само няколко сантиметра между отделните конструкции, а музикантите, разбира се, не могат да си пречат един на друг по време на репетициите.“

За да се осигури необходимата шумозащита от околната среда и околните офис площи в сградата, всички шумни стаи бяха еластично монтирани върху подови плочи от мастик асфалт и общо над 10 000 стоманени пружини. Подобно на метода за защита от земетресения, по този начин се постига демпфиране на вибрациите, но също и на звука, разпространяван от конструкцията.

Noisy Rooms

За ефективната изолация на въздушния шум екипът на Kaefer Construction Berlin модифицира сложните конструкции тип „стая в стая“, разработени от специалистите по акустика във Wax GmbH Berlin, състоящи се от осем, а понякога и девет слоя.

В допълнение към различни слоеве от изолационен материал и олекотени плочи от дървесна вата, гипсофазерните плоскости Rigidur H и вложките от листове стомана формират централните елементи на стените и таваните. Те внасят необходимата маса за ефективна шумозащита в конструкцията.

В профилите на подконструкцията първо е положена изолация от минерална вата с дебелина 100 мм. Следва облицовка с два слоя Rigidur H. После вложките от листове стомана с дебелина 1,2 мм са закрепени през гипсофазерните плоскости в подконструкцията със специални самопробивни винтове. Следват третият и четвъртият слой гипсофазерни плоскости, които също са завинтени в ламаринената вложка със самопробивни винтове. Това значително опрости монтажа на всички други конструкции.

Снимки: Patrick Pleul

Може да харесате още...

Izolacii.eu