pixel

Градят еко-училище с фонтани, биоградина и стаи по златното сечение в Пловдив

Първият етаж на сградата, която се намира в покрайнините на града, вече е готов.

Еко-училище „Слънчев лъч” със стаи по златното сечение, с поточе, водопад, фонтан и самопречистващо се езерце, с биоградина и подземен естествен хладилник се изгражда в покрайнините на Пловдив. Първата официална презентация направи идеологът и двигател на проекта Мария Паева в рамките на фестивала „Здравей, здраве”.

Хармонична и здравословна среда и образователен процес, включващ слънчевата педагогика на Петър Дънов, сугестопедията на проф. Георги Лозанов и интегриране на Монтесори метод са основните цели и идеи на училището. В момента кипи усилено строителство, като първият етаж на сградата вече е готов.

Паева, която е собственик на принт студио, теглила кредит и купила поетапно 5000 квадрата земя в близост до квартал „Остромила”. Проектът за училищната сграда е одобрен от община Родопи и през февруари е започнал градежът на подземията, където ще има естествен хладилник. Двуетажната сграда, ориентирана по Васту архитектурата, ще е с обща квадратура 1800 квадратни метра. Входовете са от север и изток. В центъра на сградата ще има кристали, които да зареждат обстановката.

„Стъпих вече в първите класни стаи, които гледат към планината, и съм безкрайно щастлива. Надявам се до края на годината да започнем вътрешното обзавеждане. За да стартираме учебна дейност през 2017-2018 година, ни е нужна финансова подкрепа за довършителните работи, озеленяването и изграждането на спортните игрища, на водозахранването и външната ограда”, обяснява Мария Паева.

Целта е училището да заработи като частно основно с възможност за развитие до 12 клас. Учебните планове и програми ще бъдат съобразени с утвърдените на МОН, но организацията на учебния процес ще е коренно различна от тази в масовото училище. Целодневното обучение ще включва засилено сугестопедично обучение на английски с възможност за формиране на групи по немски и руски. За да развие интерес към науката са предвидени експерименти, забавна математика, логически игри. Всеки ден децата ще имат поне 10 минути музика. Предвидено е обучение по пиано, театрално ателие, курсове по  фотография и занаятчийски работилници за плъстене, тъкане, дърводелство и грънчарство, както и изучаване на български традиции и обичаи.

Заложени са и външни класни стаи, тъй като акцент в обучението и възпитанието е природосъобразният начин на живот. Именно затова е предвидено да бъдат засадени различни видове дървета в пространството около сградата. Децата ще рециклират, и компостират,  ще отглеждат собствена продукция в зеленчукова биоградина и сами ще я приготвят след това. В училищното барче ще се продават единствено биопродукти.

В един клас ще имам максимум 12 деца, макар че интересът е огромен.

„Нашата цел е да създадем среда, която подкрепя развитието на личността в цялост – ум, дух, тяло. Да дадем възможност за изява на индивидуалността и силните страни на всеки. Ще възпитаваме уважение към живота във всичките му форми”, обяснява Мария Паева. И добавя, че ще се организират излети, ежедневно учениците ще правят дихателни упражнения, ще играят йога и паневритмия.

Самата тя не е педагог по образование. Завършила е биотехнологии и фотография, а в момента кара дистанционно обучение за Монтесори в Индия.

Може да харесате още...