pixel

Грузинец си направи енергийно самодостатъчна къща от корабни контейнери

Грузинецът Дачи Папуашвили се е заловил да си построи малка къща с формата на кръст, която ще бъде направена от два припокриващи се транспортни контейнера. Малката, 4-етажна къща ще представлява скромна вила, построена от строителни отпадъци. Компактната конструкция е проектирана да работи изцяло без връзка с електрическата мрежа. Домът ще е оборудван с технологии, които му дават самостоятелност, като например слънчеви панели и компостираща тоалетна.

Създадена, за да приюти един-единствен обитател, микро-къщата ще предлага пълен набор от удобства в компактно енергийно ефективно пространство. Структурата от корабни контейнери е облицована с дърво и може да бъде сглобяема – да се конструира извън „строителната площадка“ за свеждане до минимум на отпечатъка върху природата. Дизайнът на Папуашвили й позволява да е самостоятелна и самодостатъчна, за да осигури на своите наематели висока степен на уединение.

Постройката ще е без връзка с електро-мрежата и ще е оборудвана със слънчеви панели за захранване на дома, както и със система за събиране на дъждовна вода. Първият етаж е запазен за „комунални“ функции, включително батерии за слънчева енергия, резервоар за вода, както и допълнително пространство за съхранение. Баня с душ, тоалетна с функция за компостиране са разположени на второ ниво. Хоризонтално ориентиран корабен контейнер помещава много по-голямото пространство на третия етаж , където са разположени основните жилищни помещения, спалнята и кухнята. Най-отгоре стои една малка молитвена стая – на „четвърти етаж“, който се свързва с открит вътрешен двор.

greentech.bg

Може да харесате още...