pixel

Хаосът в застрояването ще продължи още години

Произволното застрояване в много общини ще продължи необезпокоявано поне още 4-5 години. 220 общини в момента или нямат изобщо градоустройствени планове, или трябва да актуализират старите си планове, пише в. „Сега“.
Без градоустройствени планове местните власти могат да продължат да строят на парче.

Последният срок, който предишният парламент постави за изработването на стратегическите документи, е началото на 2016 г.

Срокът няма да бъде спазен, защото все още около 60 общини изобщо не са започвали подготовката, призна изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова.

Според закона всички кметове трябваше да са стартирали процедурите през май т.г. От БСП ще удължат за пореден път срока, защото кметствата нямат ресурс да го спазят, обясни пред „Сега“ депутатът Димчо Михалевски.

Според него реалистичният срок, в който всички общини да изготвят за първи път или да актуализират плановете си, е поне след 4-5 г.

Устройствените планове на общините бяха заявени като приоритет от новия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов, който обеща финансова помощ за подготовката им.
Оценките на Михалевски са, че за целта ще трябват около 70-90 млн. лв.

И тази година за целта са предвидени средства, макар и символични – 1 млн. лв. Местните власти обаче не са получили нито лев, твърди Гинка Чавдарова.

Новият срок за градоустройствените планове ще се запише при по-сериозната ревизия на Закона за устройство на територията, която според министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов ще се прави догодина, а според Михалевски – до края на тази.

dnes.dir.bg

 

Може да харесате още...