Хидроизолация за всички елементи на сградата от Теразид

От скоро водещият български производител на лепила, мазилки и топлоизолационни материали „Теразид” ЕООД пусна на пазара универсална високо еластична битумна хидроизолация „Тераластик”. Продуктът е подходящ както за изолиране на основи и бетонови елементи и гарантирана хидроизолация на покриви както при ново строителство, така и при ремонтни дейности.

„Тераластик” се предлага в готов за нанасяне вид, а лекотата на работа с нея я прави изключително подходяща за извършване на домашни ремонти дори от неспециалисти.

Специалистите на „Теразид” съветват…
Един от най-често задаваните въпроси към специалистите на „Теразид” ЕООД е каква хидроизолация е най-подходяща при ремонт на банята или с какво да изолират основите на къщата си. Ето защо, накратко ще ви запознаем с това кои хидроизолационни продукти са най-подходящи за предотвратяването или справянето с различни проблеми.

Различните основи и особености на средата предполагат използването на различни материали. Така например, в много случаи е наложително използването на еластична хидроизолация, а не такава на циментова основа.

► При ново строителство, където е възможно слягане на сградата и появата на пукнатини при една твърда изолация на циментова основа, е добре да се използват еластичните хидроизолации Хидрозид и Теразид GT-11.
► Пастообразната Теразид GT-11 и двукомпонентната Хидрозид гарантират сигурна защита и при полагането на плочки или каменни облицовки върху основи, които са подложени на температурни разширения (балкони и открити тераси, например).
► Освен, че се нанася изключително лесно с четка или валяк, еластичната хидроизолация Теразид GT-11 е особено подходяща за изолирането на старата баня преди ремонт от типа „плочка върху плочка”. Полимерните съставки гарантират плътен и стабилен слой без да е необходимо да къртите старите плочки.
► За да се предотврати навлизането на капилярна влага в помещения под нивото на терена, е задължително още при изграждането да се помисли за хидроизолация на основите. За тази операция освен еластичната Хидрозид спокойно може да използвате и хидроизолацията на циментова основа Тресит CR-72. Отлично решение е и Тераластик битум. И при трите хидроизолации е желателно залепването на лист стиропор, който да предпази хидроизалационния слой от нараняване при обратния насип. Особеното е, че при Тераластик стиропорените листове не се лепят с циментово лепило, а се притискат към все още неизсъхналия слой битум.
► Изграждането на басейни или водни резервоари с голям воден напор също предполагат по-особени изисквания към хидроизолационния слой. В това отношение Хидрозид и Тресит MT-52 са абсолютните фаворити. И двата продукта гарантират водонепропускливост дори при воден напор от 5 атмосфери.

ТЕРЛАСТИК БИТУМ
Течна хидроизолационна мембрана на основата на модифициран с каучук битум и добавени пълнители, емулгатор и влакна. Материалът залепва върху всякакъв тип строителни повърхности и образува хидроизолационна мембрана с еластичност над 900%, което позволява на изсъхналия филм да се деформира заедно с основата без да се напуква.

ПРИЛОЖЕНИЕ: Върху всякакъв вид строителни основи при ремонтни работи и при ново строителство:
– при ремонт на стари покривни хидроизолации
– при ремонт на покриви от битумни керемиди
– при ремонт на ламаринени покриви
– при нови плоски и наклонени покриви
– при хидроизолация на фундаменти и стени под нивото на терена

Разходна норма:
– за покривни изолации – 5 кг/m²;
– за изолации на стени – 4 кг/m²;
– за ремонтни работи – 3-4 кг/m².

ТЕРАЗИД GT-11

Хидроизолационна смес в готов за нанасяне вид и възможност за лесно полагане. Предназначена е за хидроизолиране на всички елементи от сградата, с изключение на плоски покриви, подложени на директно слънчево греене, като осигурява гъвкав и без фуги защитен слой.

Прилага се в различни части на вътрешни помещения под керамични настилки и облицовки /бани, перални и мокри помещения и други/. Също така за изолация на основи и стени под нивото на терена на битови и промишлени сгради като защита от капилярна влага и високо ниво на подпочвени води, а също за изолация в декоративни басейни, цветарници и други.

Разходна норма: 1,5 до 2,0 кг/m² в зависимост от порьозността на основата.

ТРЕСИТ МТ-52
Сух продукт на база цимент за изпълнение на хидроизолационни покрития на вътрешни и външни елементи на сгради. Изпълненият с материала слой гарантира водонепропускливост при положителен напор до 5 atm 7 дни след полагането.

Предназначение:
– за вътрешни помещения като еластичен хидроизолационен слой в бани, мокри помещения, душ кабини, кухни и други под керамични облицовки и настилки;
– за вътрешна изолация на монолитни водни резервоари и басейни до 5 м дълбочина;
– за външна хидроизолация на тухлени и бетонови стени;
– за допълнителна хидроизолация на стени и подове на избени помещения от вътрешната страна при ремонтни работи;
– за запълване на фуги и пукнатини на външни стени на сгради;
– за изпълнение на хидроизолационен подслой на тераси и балкони, под настилки;

Разходна норма: 3-4 кг/m².

ТРЕСИТ CR-72
Предназначена за вътрешна хидроизолация на:
– стени и подове на мокри помещения преди настилка от фаянсови и други керамични облицовки;
– стени и подове на сутеренни помещения;
– басейни и други.

За външна хидроизолация на:
– бетонови и зидани стени на избени помещения под нивото на терена;
– под настилки на тераси и балкони.

Продуктът може да се използва и като допълнителна хидроизолация срещу капилярна влага.
При наличие на постоянен воден напор хидроизолацията се изпълнява само от страната на водата.

Разходна норма: около 4 кг/m² при дебелина на нанасяне 2,5-3 мм.

ХИДРОЗИД
Двукомпонентен продукт за изпълнение на водоотблъскващ подслой. Продуктът се състои от два компонента: сух на циментова база и течна висококачествена дисперсия. Изпълненият с него водоотблъскващ слой гарантира защита от вода с напор от 1 atm 14 дни след полагането и до 5 atm 28 дни след полагането.

Предназначение:
– за вътрешни помещения като гарантиращо хидроизолация безшевно покритие преди полагане на керамични облицовки и настилки в бани, мокри помещения, душ кабини, кухни, тоалетни и други;
– за външна хидроизолация на бетонови стени на избени помещения, разположени под нивото на терена по време на експлоатация, както и за изпълнение на хидроизолационен подслой под настилки на тераси и балкони.

Разходна норма: 1,2 кг/m² за 1 мм дебелина.

ЕЛАСТИЧНА ХИДРОИЗОЛАЦИОННА ЛЕНТА
Лентата са влага в ъглите под/стена или стена/стена на басейни, бани и трайно мокри помещения, като осигурява сигурна хидроизолация в тези критични зони.

Специалистите на Теразид винаги са на Ваше разположение за консултации и съвети.

Вижте също...