pixel

Хитри шведски мини-къщи за студенти се правят от естествен материал

Шведската фирма Tengbom е измислила хитра идея за настаняване на студентите, осигурявайки на всекиго лично пространство в рамките на 10 кв. м. „Умното“ микро жилище за студенти предлага евтин и устойчив корпус, който може да намали наполовина наемите – а също и въздействието си върху околната среда.

Къщичките се изграждат от естествен материал – дърво, което е добито локално. Това създава уют и топлота в къщата. Отвътре са оборудвани с многофункционално модулно обазавеждане. „Чрез ефективно разпределение и използване на дървесина като строителен материал намалява с 50 на сто екологичното въздействие“, казват от Tengbom.

Уютната къщичка единица разполага с място за хранене, кухня, бюро, сгъваем диван, вдигащи се легла, санитарен възел и малък открит вътрешен двор. Много от „умните“ функции са вградени в обзавеждането – например масата за хранене и бюро се прибират към стената и могат да служат като капацина прозорците, а стенните рафтове могат да се използват като стъпала, които водят към таванското помещение.

Къщите са с добра външна изолация, за да се запази приятен климатът вътре, без това да увеличава сметките за енергия.

Въпреки, че са проектирани за студенти и съвместно със студенти, къщичките могат да бъдатизползвани и за различни други приложения. Скосените им покриви позволяват отгоре да се монтират слънчеви колектори за топла вода и фотоволтаични панели за производство на електричество.

22 такива къщички ще бъдат произведени и готови за ползване през идната година като част от серийно производство.

greentech.bg

00

00

Може да харесате още...