pixel

Идеална вила: къща със зелен покрив и соларни панели

Дизайнерското студио Arcgency е изградило красива къща в скандинавски стил в провинцията Вукси, Китай. Наречена „WFH“, тя е дом с много отворено пространство и просторни помещения. Но нещото, което я прави особено симпатична, е нейният скосен зелен покрив.

Къщата е обвита с дебела и е покрита с бамбук. Централното пространство на дома е широк хол, който е изпълнен с естествена светлина благодарение на големите капандури. На втория етаж се намира спалнята за децата, където гигантска стъклена завеса гледа към откритото пространство пред къщата.

Освен зеленина покривът има и соларни клетки. Самата зеленина пък осигурява добра изолация и филтрира дъждовната вода, а фасадата е покрита с устойчив бамбук.
 

Но почакайте, не казахме най-важното. Тази хубава еко-къща също е построена с рециклирани корабни контейнери. Ако се вгледате в конструкцията, ще забележите, че от едната страна размерите на този дом съответстват на дължината на голям корабен контейнер, а от другата – на два контейнера един върху друг! Налице са структурни укрепителни елементи, които придържат трите контейнера един към друг, а бамбуковото покритие всъщност прикрива горните ламарини.

Благодарение на това, че е направена от корабни контейнери, къщата всъщност е модулна и в същото време много здрава – устойчива е на земетресения. А в случай на нужда може да се разглоби и „преконфигурира“ или пък да се транспортира.

greentech.bg

Може да харесате още...

Izolacii.eu