pixel

Игра на сенки с клинкер

В Хановер-Зюдщат, в непосредствена близост до Машзее, е създаден ансамбъл от четири жилищни сгради по дизайн на SMAQ, който се характеризира с висок екологичен и социален стандарт и впечатлява с модерната си архитектура.

Поразителният червен клинкер, който придава на ансамбъла отличителен външен ефект, е всъщност тухла от типа 1650 на производителя Deppe Backstein-Keramik.

Отличителна особеност на сградите са пищно проектираните фасади с поразителна, червена тухлена обвивка. Клинкерът е специално разработен за ансамбъла от Deppe Backstein и е обработен така, че от него да се виждат около 50% от предната и 50% от задната част. Архитектите от SMAQ са избрали комбинацията от червени клинкерни тухли и фуги, така че от далеч да се вижда като един хомогенен елемент. Това не дава индикация за различията в социалните класи на обитателите. „Търсихме интензивен червен нюанс за фасадата“, казва архитект проф. Андреас Кеднау от SMAQ, обяснявайки изискванията към Deppe Backstein. Екипът на фабриката успя да се справи с тази задача.

При по-внимателно разглеждане, фасадата, която първоначално изглежда хомогенна, е структурирана в касетовидни полета, които от своя страна съдържат декоративна зидария с ритмично отместени тухли. Различните касети създават разнообразие и придават лекота на външния вид. Не на последно място, изпъкналите от зидарията тухли пораждат игри на бягащи от светлината сенки. Подобните на орнаменти зони са изпълнени с помощта на формовани камъни с фуги.

Може да харесате още...