pixel

Икономични индустриални бетонни подове със стоманени влакна от Cemex

Германската компания Dictator Technik Berlin K.u.J. Stech GmbH произвежда газови пружини, амортисьори, механизми за затваряне на външни врати и други специални решения. Поради нужда от разширяване на производствения капацитет се налага фирмата да построи две нови индустриални халета. В хода на планирането се установява, че разходите за строежа са по-високи от предварително очакваните и заложени в бюджета. Ето защо компанията търси съдействие от Cemex с цел намиране на варианти за реализиране на спестявания.

Cemex предлага индустриалният под да бъде произведен не от стоманобетон, а от Faton. Този бетон със стоманени влакна отговаря на изискванията за качество на стоманобетона, но е много по-икономичен.

Бетонът със стоманени влакна има редица технически предимства – като композитен строителен материал той може да поеме натоварвания и при напуквания. Стоманените влакна, разположени в бетона триизмерно, също подобряват поведението на бетона при напукване и промяна на формата. В същото време те повишават издръжливостта и устойчивостта на износване на продукта, което е от голяма полза, особено за често използвани строителни елементи, каквито са индустриалните подове. Обработката на армирания бетон е толкова лесна, колкото и на конвенционалния бетон, но не изисква армировка на цялата повърхност – това се отразява благоприятно на строителните работи, като значително ускорява работния процес.

В случая с новите халета на Dictator Technik Berlin са използвани 1050 куб.м. бетон със стоманени влакна. Използваният Faton от Cemex е с клас на устойчивост C30/37 и качество L1,5/1,2, като стоманените влакна (ArcelorMittal HE 90/60) са добавени директно на строителната площадка.

Може да харесате още...