pixel

Иновативни куполни домове

Binishell- това е куполна бетонна къща, която е построена без шевове и междупанелни съединения. Този необикновен проект е създаден още през седемдесетте години, но широка общественост получава неотдавна от архитект Николо Бини. Неговият баща е построил първата куполна къща по тази технология още през 1964г. Къщата се намира в подножието на връх Етна и вече половин век оцелява в земетресения, урагани и дори вулканично изригване.

Николо Бини счита, че особената устойчивост към природни бедствия е базирана на аеродинамичния формата на сградата. Според дизайнера, binishell може да бъде нескъпо убежище за хората, които са загубили домовете си заради природни бедствия.

Binishell се строи на няколко етапа: първо, върху основата се поставя надуваем балон с твърда мембрана, а отгоре – дървен кофраж с метална армировка.
След това върху системата се излива бетонна смес със специални добавки. Тогава балонът се надува с мощни помпи и бетонът постепенно обгръща балона и приема формата на купола. След втвърдяването на бетона, балонът се изпразва от въздуха и се използва за следващите конструкции.

Всяка къща струва около 3500 долара. Архитектът предлага и оборудвани наклонени зелени покриви, за да се създаде благоприятен микроклимат в закрити помещения.

 

Може да харесате още...