pixel

Инвеститори ще дарят терени за булевард между „Младост“ и „Дружба“ в София

Чужди компании ще дарят терени на Столична община за изграждането на чакания от десетилетия булевард между кварталите „Младост“ и „Дружба“. Това съобщи кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева в профила си във „Фейсбук“.

„Вървим към решаване на един от големите транспортни проблеми в „Младост“. Става въпрос за изграждане на продължението на бул. „Копенхаген“, между бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Ал. Малинов“, написа Иванчева.

Доизграждането на булеварда, който сега спира при автокъщите на „Горубляне“, към метростанция „Младост“ 3, би позволило пренасочване на част от трафика от задръстения в пиковите часове бул. „Александър Малинов“.

Проблем пред реализацията на проекта досега беше, че трасето на продължението на бул. „Копенхаген“ минава през частни терени.

Иванчева уточнява, че четирима чужди инвеститори  вече са закупили почти всички имоти и когато процедурата приключи ще може да се пристъпи към реализация на проекта.

Изграждането на новия булевард ще направи района около него привлекателен за инвеститорите. В близост до бул.“Царигрдско шосе“ през последните години бяха построени множество офис сгради и търговски центрове.  В бъдеще ще бъдат изградени и покрай бъдещия булевард, до които имоти в момента няма транспортна връзка.

Проектът за изграждане на булевард между столичните квартали „Младост“ и „Дружба“ е още от времето на социализма. След промените през 1990 г.. обаче земите са върнати по закона за реституцията, което прави реализирането на бъдещия булевард невъзможно.

Очаква се продължението на булевард „Копенхаген“ към „Младост“ да е с по три ленти за движение във всяка посока. Планирано е между платната да има широкорелсова трамвайна линия, за да има бърз градски транспорт между двата квартала.

mediapool.bg

Може да харесате още...