pixel

Историческа сграда се превърна в модел за енергийно оптимизиране

Mehrfamilienhaus

Обновяване на съществуващи сгради в исторически контекст: стъпка по стъпка 360 по-стари жилища в квартал Маргаретенау в Регенсбург в момента се привеждат в съответствие с най-новите енергийни стандарти. Строителният проект е част от изследователска програма на Федералното министерство на икономиката и енергетиката за създаване на примерни решения за енергийна оптимизация в историческите градски квартали.

Първата сграда, която е обновена, е жилищната сграда с 24 апартамента, известна като “Подковата”. За да запазят историческия ѝ чар, проектантите залагат за обновяването на фасадата на спрей изолацията Maxit eco на компанията Ecosphere. Производителят я разработва специално за изследователския проект.

Нов метод за изолация на сгради, комбиниран със соларно активни бои

Целта на проекта е да се изследва нов процес за изолация на сгради в комбинация със соларно активни бои. В крайна сметка решението се състои от иновативна и високоефективна хибридна система: Maxit eco 720 – пръскана изолация на основата на хоросан, разработена специално за този проект – осигурява енергийното обновяване на външните стени, докато за отоплението, както и за снабдяването с електроенергия и питейна вода, се използва комбинация от комбинирана топлоелектрическа централа и термопомпена технология.

Mehrfamilienhaus

Първоначално изследването е съсредоточено върху новата разработка на система за соларно активна мазилка, базирана на принципа на козината на полярната мечка, тъй като тя позволява висока степен на използване на слънчевите печалби върху непрозрачни строителни компоненти. Същевременно противодейства и на прегряването през лятото. Съгласуваните изолационни, отразяващи и абсорбиращи топлината свойства на вътрешното покритие трябва да осигурят комфортна и хигиенична топлинна защита в помещенията. Решението се състои от подходяща външна изолация за пръскане.

Mehrfamilienhaus

Кухи стъклени микросфери

Намирането на подходяща изолация за старите стени на “Подковата” не е лесна задача с оглед на многото изисквания. Тя трябва да отговаря на изискванията за сграда, която е паметник на културата, и да бъде енергийно ефективна, както и екологична и устойчива. Защото задачата всъщност е да се обновят енергийно около 1500 кв. м фасадна площ. Поради това конвенционалното решение с панели като комбинирана топлоизолационна система не може да се обсъжда.

Алтернативната спрей изолация Ecosphere от Maxit е чисто минерален и спестяващ ресурси строителен материал, чиито изолационни характеристики се основават на микроскопично малки, частично вакуумирани кухи стъклени сфери. По този начин изолацията противодейства на недостига на строителен пясък, тъй като сферите  могат да бъдат изработени от най-различни видове пясък. Незапалимата (А1) пръскана изолация на основата на хоросан може да се прилага върху всяка основа и е много адаптивна. Това е особено важно свойство при строителство в съществуващи структури, тъй като при ремонта трябва да се вземе предвид и капацитетът за съхранение на старите и тежки стени.

Mehrfamilienhaus

“При проектирането за нас беше важно да запазим историческата тъкан на сградата и същевременно да приложим решения за предизвикателствата на климатичните промени”, казва Кристиан Кирхбергер, архитект от бюрото Luxgreen Climadesign (Регенсбург). Кухите стъклени микросфери (MHGK) в новия тип изолация действат като лек агрегат и по този начин гарантират най-високи стойности на топлоизолация (0,042 W/mK), намаляване на теглото и дългосрочна стабилност. За разлика от конвенционалните решения, пръсканата изолация се свързва безпроблемно и без кухини със зидарията благодарение на чисто минералния си състав и е лесна за полагане. Тук без проблем е положена изолационната система за пръскане на Maxit с необходимата дебелина от 100 мм. По този начин тя отговаря на термичните спецификации на проектантите, както и на целта на изследването. От вътрешната страна стените са измазани с обикновени интериорни мазилки, като например Maxit IP 23 F или Maxit IP 381 Pluscalc. Малка част от вътрешната страна на външните стени също е подсилена с пръскана изолация на базата на стъклени микро сфери. Освен това в стените са монтирани измервателни точки, за да може да се документира евентуалното въздействие на изолираните външни стени върху неизолираните стени. След това стените са изцяло покрити с боя.

Снимки: Maxit

Може да харесате още...

Izolacii.eu