pixel

Изолационна мазилка с аерогел за исторически паметници

hasit

Как една историческа сграда може да бъде изолирана, без да се променя характерният ѝ външен вид? Целта на проекта в Mathildenhöhe в Дармщат е да се намери образцово решение за енергийно обновяване на музейни сгради. Важният ансамбъл в стил ар нуво е обновен цялостно с оглед на кандидатурата му за включване в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Сградният комплекс включва и изложбената сграда на архитекта и дизайнер Йозеф Мария Олбрих, която е открита през 1908 г. Тази ярко измазана постройка, която е издигната заедно с поразителната тухлена „сватбена кула“ като място за независимо изкуство, трябва да станат модели при разработването на решения и иновативни компоненти за специалните предизвикателства на опазването на паметниците.

hasit

Поради изискванията за опазване на паметника и изискванията за проектиране, използването на външна или вътрешна изолация е изключено. За да се запазят ниски топлинните загуби при пренос на външните стени, е взето решение да се използва топлоизолационна мазилка. Използвана е варовата изолационна мазилка Fixit 222 Airgel на Хасит. Поради високата си порьозност аерогелите, добавени към минералната мазилка, имат много висок изолационен ефект и значително намаляват топлопроводимостта на мазилката. Нейната ниска топлопроводимост λD = 0,028 W/mK позволява много тънък слой на нанасяне. По този начин могат да се запазят оригиналните компоненти като корнизи и декоративни венци, както и структурата на фасадата, да се възпроизведат извивките и вдлъбнатините и да се запълнят неравностите.

hasit

Топлоизолационната мазилка с аерогел е отворена за дифузия и водоотблъскваща, поради което е подходяща както за вътрешна, така и за външна употреба. Тя се нанася върху подготвената основа с помощта на специална машина за мазилки. За боядисване са подходящи само силикатни бои.

Може да харесате още...

Izolacii.eu