Изомат интернешънал с 50% ръст в продажбите

Спирос Нацаридис, управител на Изомат Интернешънал ЕООД: „Предстоят ни още много предизвикателства, работа и срещи с българския пазар.”

Г-н Нацаридис, разкажете ни повече за Изомат Интернешънал.
Изомат Интернешънал ЕООД е 100% дъщерна фирма на гръцката компания Изомат. На българския пазар работим самостоятелно от 2004 г. и вече сме с около 4 г. търговска дейност тук.
Изомат е основана през 1980 г. в Солун и има лидерска позиция на гръцкия пазар. Оборотът й за 2007 година е над 30 млн. евро. От 2000 г. компанията започва постепено да учредява и свои дъщерни фирми. Първата е в Румъния, след което през 2004 г. отваря врати българският офис, през 2005 г. в Сърбия, а от 2007 година Изомат има дърщерна фирма и в Русия. Освен дъщерните фирми, компанията има сериозни партньорства в Турция, Албания, Украина, ЕС и арабския свят.
Като цяло фирмата се развива много динамично в Източна Европа и има много силна експортна дейност. Ориентацията на Изомат е ясна и конкретна – развитието на фирмата и нейните брандове в цяла Югоизточна Европа.

Кои са основните групи продукти, които предлагате на нашия пазар и кои от тях се приемат най-добре тук?

Изомат произвежда голяма гама продукти. Първо това са хидроизолационните ни системи, които са изключително добри. Предлагаме решения за основата, както на нови така и на стари сгради, за мазета, басеини, тераси, мокри помещения, тавани. В това направление имаме доста добри позиции. Например серията ни Aquamat, която е на циментова основа е много ефективна. Предлагаме системите Изофлекс, които са на акрилна или полиуретанова основа и са за покриви. Имаме импрегнатори за фасади или фуги. Въобще имаме силни продукти и активно присъствие на българския пазар с хидроизолациите.
Имаме изградени позиции при фирмите, които строят басеини.

Хидроизолациите, които предлагаме – циментовите, са лесни за работа и ефективни. Опитваме се, както сигурно правят и други фирми, да научим българските проектанти и архитекти да преминат на нови форми за хидроизолация, защото както знаете в България все още масовата практика е да се полагат битумни мембрани. Много пъти вече се случва да ни канят да решаваме проблеми възникнали при положени битумни мембрани. Ако не е залепена добре мембраната, водата прониква независимо колко малка е пролуката, защото струята напира с голяма сила.

Другото ни силно направление е добавките за бетонни замазки и мазилки. Предлагаме лепила и фугиращи смеси, които са насочени към по-масовото потребление, смоли за подови настилки, които пък са подходящи за обекти от хранително-вкусовата промишленост и притежават здравен сертификат. Имаме и продукти за корекции и усилване на сгради, колони и греди или така наречените FRP системи (специални смоли и карбонови влакна), за които мога да кажа, че имаме лидерски позиции на българския пазар.

В какви проекти участвате в момента?
Участваме в проекти за хотел в Слънчев бряг, два хотела в Банско, София, Варна, в Смолян също имаме доста обекти. Непрекъснато има различни проекти, по които работим – било то в туристическия бранш или различните МОЛ-ове, които са така актуални.

Голямо направление, в което ще се работи занапред е огромния стар сграден фонд, съществуващ в България. Сградите ще трябва изцяло да се санират, а това са хиляди, предимно панелни, сгради в цялата страна. Спестяването на енергия е приоритет на всички държави от ЕС, а и в целия свят. Поради промяната в климата целият свят ще се стреми непрестанно да пести природните ресурси. България също ще върви по този път.

Какви са финансовите резултати на Изомат Интернешънал ЕООД за 2007 г.?

Имаме много добри резултати. Приключихме 2007 г. с около 50% увеличение на продажбите спрямо 2006 г.

С какво ще изненадате клиентите си през настоящата година?
Изомат разполага с модерни лаборатории, в които освен, че се осъществява контрол на производството, се разработват и нови проекти. Всяка година Изомат пуска около 10 нови продукта – така ще бъде и през 2008 г. Самият пазар пита за нови продукти. Конкуренциата е много голяма на световния пазар и това е добре именно, защото така се раждат по-добри продукти за нуждите на строителството.

Това, което предвиждаме, освен внасянето на нови продукти, е през тази година да започнем строеж на голям логистичен център в София. В момента складът ни се намира в Доброславци, но вече направихме голяма инвестиция като закупихме 16 декара земя в близост до Метро Кеш&Кери-Люлин, където ще изградим логистичен център на Изомат.

Бих казал, че ни предстоят още много предизвикателства, работа и срещи с пазара тук. Имаме много възможности. Хората вече ни познават и ни виждат навсякъде. Щом сме дошли тук ще останем и ще инвестираме, ще изградим трайни партньорски взаимоотношения със строителите и тръговците в бранша. Искаме да предлагаме предимно комплексни решения, както правим и в момента, за да облекчим проблемите на строителите и потребителите. Изградихме един силен екип от млади и висококвалифицирани хора, които са на разположение за консултация на клиентите ни. Имаме националнен телефон за консултация, запитвания и съвети – 0700 10 277.

Мисли ли сте за производство тук?
Засега не, но в бъдеще това ще зависи единствено от потребностите на пазара. От една страна Солун е близо, а от друга – имаме строежи на заводи в Букурещ и Белград. За нас, тук в България, сега е важно да изградим този модерен логистичен център, както и да бъдем близо до нашите клиенти.

Какво ще пожелаете на читателите на www.izolacii.eu за Новата година?
Преди всичко здраве, успехи в личния и професионалния живот. Честита Новата 2008 Година!

Може да харесате още...