pixel

Използване на топлинния потенциал на фасадите

ѝrkol

В рамките на проекта „ArKol – Разработване на архитектурно естетически, интегрирани фасадни колектори с топлинни тръби“, приключил през пролетта на 2020 г. екип от специалисти разработи многофункционални облицовки за сгради.

Участници в проекта ArKol бяха Fraunhofer ISE,  компанията DAW SE, Priedemann Façade-Lab, Института за иновации и устойчиво развитие Borderstep, доставчика на образователни услуги Kompetenzzentrum Ausbau und Fassade и Института за строителство на сгради на Университета в Щутгарт.

Целта на проекта беше да се използва потенциала на голямата площ на фасадите, за да се генерира полезна топлина за сградите и едновременно с това на архитектите да се предложи повече свобода“, казва д-р Майкъл Херман, координатор за иновационни процеси в бизнес сферата на термичните системи и строителната техника в Fraunhofer ISE.

ѝrkolВ сравнение със стандартните монтирани на покрива инсталации, фасадните слънчеви колектори предлагат различни предимства. Когато се използва слънчевата енергия за отопление на помещения, профилът на облъчване на фасадата е по-подходящ за действително потребление на енергията. Тъй като зимното слънце е по-ниско в небето, ъгълът, под който лъчите падат на фасадата, е по-подходящ отколкото на покрива и така се генерира повече енергия. През лятото фасадните колектори са изложени на по-малко слънчева радиация, отколкото монтираните на покрива колектори, което съответства на намаленото потребление на топлина.

Пример за работещо решение като многофункционален фасаден елемент са слънчевите термични венециански щори. Когато грее слънце, в процепа между стъклата могат да се регистрират температури до 100°C. Ламелите на щората поглъщат падащата слънчева радиация и топлината се предава към събирателния канал чрез топлинни тръби и алуминиев адаптер.  

Слънчевата термична щора може да разсейва тази излишна топлина точно като слънчев колектор, като същевременно предлага пълната мобилност и функционалност на конвенционална система за венециански щори. Чрез разсейване на топлината потребността от охлаждане e по-ниска.

Може да харесате още...

Izolacii.eu