Как да изолирате тръбите в навечерието на зимата


Изолирането на тръбите във вашия дом е добра идея поради няколко причини. През зимния период тръбите, които минават край външни стени или през неотоплявани помещения, могат да замръзнат, да се спукат и да наводнят дома ви – ситуация, която може да причини щети за голяма сума пари. Не е приятно да се приберете и да откриете, че домът ви се нуждае от ремонт. Изолирането на тръбите може да спести и пари за енергийни разходи, като предотврати загубата на топлина от тръбите към околната среда. Ако изолирате тръбите за гореща вода, които излизат от бойлера, ще намалите разходите за отопление на водата. Ако изолирате тръбите за студена вода ще предотвратите образуването на конденз и ще намалите нивата на влажност в къщата през лятото.

Полиетиленова изолация за тръби

Кои тръби ще изолирате, зависи от целта, която искате да постигнете. Ако искате да предотвратите замръзването, тогава критичните тръби, които трябва да се изолират са тези, които минават през неотопляеми пространства, външни стени, гаражи, тавани и т.н.

Каменна вата за изолация на тръби IZOCAM

Ако целта е да намалите разходите за затопляне на водата, тогава е добре да изолирате тръбите за топла вода, където имате достъп до тях. Това ще помогне да се предотврати излъчването на топлината от тръбите към околните пространства и може да ви позволи да намалите температурата на бойлера.

Минерална вата за изолация на тръби IZOCAM

Ако целта на изолацията е да се елиминира конденза по тръбите и да се намали влажността на въздуха, тогава най-нуждаещите се от изолация са тръбите за студена вода. Когато студените тръби минават през помещения с по-топъл, по-влажен въздух, върху тях се образува конденз. Кондензът може да капе и да мокри подовете и да допринесе за високи нива на влажност, особено в сутерените. Изолирането на тръбите за студена вода може да предотврати това.

Микропореста гума за тръби

Изолацията на тръбите в дома е проект, който можете да направите сами.

Повече за материалите предлагани от Ди Трейд Груп вижте тук.

Вижте също...