Как да направите пода си идеално равен и да вградите подово отопление?

Подът Ви не е достатъчно равен, за да положите желаната от Вас подова настилка? Може да решите проблема си като използвате саморазливна, известна още като „самонивелираща се“ замазка.

Кнауф предлага иновативна формула на сух разтвор саморазливна подова замазка в торба от 40 kg, на калциево-сулфатна основа, подходяща за еднофамилни, многоетажни жилищни и офис сгради. Има следните начини на приложение:
– върху и без подово отопление;
– като директно свързана към основата;
– като плаваща замазка.

Състои се от анхидрид, специални видове гипс, течност и добавки. Смесва се и се разбърква с чиста вода. FE 50 Largo е изключително топлопроводима, с около 50% по-добра топлопроводимост спрямо пясъчно-циментовите замазки, което намалява драстично разходите за отопление. Разходът на материала е 19 kg/m²  за 1 cm дебелина. Саморазливната замазка на Кнауф –  FE 50 Largo може да се излива както машинно, така и ръчно.

https://youtu.be/G2DiNib5ksE

След стопроцентовото изсъхване на замазката могат да се полагат всички познати настилки: керамични плочки, гранитогрес, естествен камък, технически камък и всички меки настилки като напр. мокет, PVC. Задължително преди това основата трябва да бъде подготвена с подходящ грунд – Knauf Spezialhaftgrund .

При полагане на материала върху подово отопление консистенцията трябва да е рядка, което ще позволи на продукта да обгърне изцяло тръбата. Перфектната апликация на замазката води до минимални термомостове и по-добра енергийна ефективност.

Преди да се пристъпи към изливане на материала е необходимо да се извърши следната подготвителна работа:
– поставяне на разделящи ленти;
– при замазка върху подово отопление се изграждат  контролни фуги (на повече от 100 м² площ задължително трябва да има контролна фуга).

За да се получи гладка хоризонтална повърхност е необходимо да се използват триноги, както е показано на снимката по-долу.

За съответните начини на приложение дебелината на слоя варира от 25 mm до или повече от 35 mm.

При плаваща замазка материалът не изисква допълнителна армировка.

След полагане на материала е необходимо да се отстранят триногите за окончателното изравняване, за което се използва изравнителна щанга (инструментът, показан на снимката по-долу). Обработването се извършва бавно и плавно на кръст в двете посоки, за да може да се постигне идеалното нивелиране на основата.

Отвореното време за изливане и обработване на материала е около 30 минути при температура от 20°С.

Крайният резултат от правилното полагане на материала може да се види на следващата снимка.

За повече информация се свържете с техническите консултанти на Кнауф България на тел.: 0700 300 03.

Може да харесате още...