Как избираме звукоизолацията

През последното десетилетие фокусът на вниманието при изолацията на сградите бе насочен главно към енергийната ефективност на домовете и топлоизолацията им. Сега обаче на дневен ред е по-задълбоченото разбиране за това как нашата околна среда влияе на здравето и благосъстоянието ни. Все повече се набляга на това, как изолационните продукти могат да подобрят звуковата среда в нашите сгради.

Според Световната здравна организация прекомерният шум може сериозно да навреди на човешкото здраве. Той може да наруши съня, да предизвика сърдечно-съдови и психофизиологични ефекти, да намали ефективността на работата и да предизвика реакции на раздразнение и промени в поведението ни. С оглед на това е от жизненоважно значение в дома да се създаде комфортна акустична среда чрез прилагане на подходящи изолационни продукти.

Такъв продукт е изолацията от стъклена минерална вата, която често се разглежда като материал, който влияе само върху топлинните характеристики на имота. Всъщност стъклената минерална вата може да помогне и за значително подобряване на акустиката на сградата и за значително подобряване на шумоизолацията.

За външни стени се препоръчва да се използват ролки от стъклена минерална вата. Що се отнася до вътрешните стени, най-ефективният начин за борба с шума е да се изгради лека преграда (с дървена или метална конструкция), от два листа гипсокартон със слой от акустична изолация между тях. За вътрешни подове се препоръчва изолация от минерална вата, за да се подобри абсорбцията на звука в празното пространство на пода или тавана. Специалистите препоръчват строителите да включват изолация от стъклена минерална вата, на етапа на спецификация на сградата и да се консултират с реномиран производител (Isover, Ursa), за да получат насоки относно действащите разпоредби и правилните решения.

Вижте също...