pixel

Как Сеул трансформира магистрала в градски парк с река

Един голям воден поток минава през центъра на Сеул, разделяйки града на Северна и Южна половина, но в продължение на три десетилетия това пространство е било заровено под оживена магистрала. През 2003 г., като част от огромен проект за градско обновяване, магистралата е отстранена и потокът е възстановен, за да се превърне в красив градски парк с дължина близо 6 километра. Разрушаването на пътища за създаването на градски парк е практика, която набира скорост из големите мегаполиси по света.

Потокът Чеонгйечеон е формиран по времето на династията Чосон, за да се осигури отводняването на града. Той е бил там в продължение на стотици години – до 1940 г., когато градът става толкова населена, че около потка се формира мини-селище, което се развива самобитно и започва да замърсява района. Потокът постепенно бива покриват с бетон, а от 1976 г. отгоре е изградена 5,6 км. повдигната градска магистрала.

Смятана за пример за “успешна индустриализация и модернизация”, магистралата остава там до 2003 г., когато плановете на града предвиждат тя да бъде съборена. Това съживява района и помага на Сеул да се възстанови и да се превърне в съвременен екологосъобразен град. Проектът за реставрацията на Чеонгйечеон отнема две години и струва около $ 281 000 000, но това създава процъфтяваща зона от зелени обществени пространства в центъра на града.

Това, което известно време е било разделителна линия между северната и южната част на града, се преобразява в градски парк, който запълва празнината и обединява хората. Над 75% от материала от съборената стара магистрала бива използван повторно за изграждане на парка и рехабилитация на потока. Сега риби, птици и насекоми отново населват централната градска част и- около потока, а зоната около новия парк е доказано по-хладна с около 3,6°С в сравнение с другите части на града.

В допълнение към проекта за реставрация Сеул също така прави ново транспортно планиране, пренасочвайки трафика по други коридори и добавяйки повече обществения транспорт. В резултат на това е налице намаляване на броя на превозните средства, влизащи в града. За сметка на това е увеличено използването на метрото и автобусите. Въпреки че градът е елиминирал една от основните пътни артерии, все пак са успели да пренасочат и намалят трафика чрез ефективно планиране и разширяване на обществения транспорт.

greentech.bg

Може да харесате още...