Каква вата да изберем според нуждите ни?


В продължение на почти 80 години стъклената вата е била най-популярният вид изолация на дома. Лесно е да се разбере защо: достъпен материал, лесен за монтаж, предлага се с различни размери и най-важното – тя е отличен изолатор.

Стъклената вата е съставена от фини, стъклени влакна, обработени и оформени във вид на рула и плочи. Предлага се без покритие, с покритие от черен воал или алуминиево фолио. Интересното е, че съвременния метод за производство на тази вата е открит от Геймс Слейтър случайно, при провеждане на друг експеримент. При този експеримент, струя въздух под високо налягане издухва поток от разтопено стъкло, във вид на фини влакна. Той подава заявление и патентова промишленото производство на този материал през 1933 година. Днес минералната вата е все още безспорен лидер сред изолационните материали, но водещата и позиция е застрашена от един сравнително по-нов вид изолационен материал – каменната вата.

Каменната вата също се предлага във вид на рула и плочи. Вместо да е направена от фини, стъклени влакна, каменната вата се произвежда от вулканични скали, предимно базалт. Изобретяването на този вид вата също е случайно. Установено е, че по време на вулканичните изригвания, силните ветрове издухват разтопената лава във вид на фини конци, които приличат на вълна. Това явление води до производството на каменна вата.

Когато топлинната ефективност е основно изискване на изолационния материал, тогава стъклената вата предлага много по-гъвкави решения, с по-ниска плътност и по-рентабилен ценови диапазон от каменната вата.

При акустичните приложения и двата вида вати намират широко приложение.

Понякога приложението на материала изисква висока якост на натиск. В този случай каменната вата може да бъде с плътност достигаща до 200 кг/м3 и това е по-сигурното и рентабилно решение. Типично приложение, при което се изисква висока якост на натиск, е плоският покрив.

Що се отнася до пожарозащитата – и двата продукта са клас А1 и няма да горят или да предизвикат пожар в сградата. Разликата е, че стъклената вата с ниска плътност няма да изгори, но също така няма да спре пламъците да проникват между влакната. За пожарозащита трябва да се използва каменна вата с висока плътност.

Максималната работна температура е температурата, при която един изолационен материал може да функционира без да загуби своите свойства. Каменната вата запазва своите свойства при по-високи температури. Поради тази причина, при високотемпературни съоръжения и инсталации, най-често използваният материал е каменната вата.

Има много дебати относно предимствата на каменната и стъклената вата. Отговорът е, че при правилен избор и монтаж, и двете вати са отлични изолатори, които могат да направят вашия дом по-топъл през зимата и по-хладен през лятото. Не е необичайно при изолация на жилища да се комбинират и двата вида материали. Стъклена вата, монтирана в по-голяма част от къщата и каменна вата, там където е необходимо допълнителна пожарозащита.

Специалистите на Ди Трейд Груп могат да ви консултират за най-подходящият за Вас изолационен материал.

Повече информация за материалите можете да видите на www.di-tradebg.com.

Вижте също...