pixel

Къща със зелен покрив в Полша има „драйв-ин“ галерия

В традиционните блокове и къщи автомобилите се прибират в грозновати гаражи. Не такъв е случаят с „Къща Автофамилия“ – една извънградска резиденция в Полша, която трансформира алеята към гаража и самия гараж в продълговата „драйв-ин“ художествена галерия със зелен покрив. Проектирана от полската фирма KWK Promes, „Къща Автофамилия“ е експериментален семеен дом, който изследва нова типология за входовете в крайградските резиденции. Премахването на традиционните граници между жилищната площ и гаража е позволило съчетаването на многофункционално украсено пространство, предназначена за пешеходци, с терен за екологично чисти автомобили.

Къщата се отличава с впечатляващите 990 кв.м. (няма грешка – 990 квадратни метра!) Домът започва от входа на южния край, където наклонена алея води автомобилите нагоре към пространство, издигнато на три метра над земната повърхност. Многофункционалната покрита алея служи и като художествена галерия, където собственикът на къщата ще излага своята колекция от картини. Озелененият покрив отгоре върху покритата рампа се издига и се разделя на две откъм гърба на къщата.

Външните стени на рампата със зелен покрив са боядисани в бяло и прорязани от остъклени прозорци. Рампата завършва с балкон с южно изложение на нивото на втория етаж, която има скосени плъзгащи се стъклени врати от пода до тавана. Конзолно окаченият втори етаж помещава спалнята и стои върху долния остъклен обем, който съдържа модерните дневни жилищни площи. Домът е завършен през 2012 година.

greentech.bg

Може да харесате още...