pixel

Къща в Калифорния генерира повече ток, отколкото използва

Tah.Mah.Lah. е къща в Портола Вали, Калифорния, която се е сдобила с платинен LEED статус и е проектирана така, че да генерира повече енергия, отколкото използва. Този разкошен дом има положително въздействие върху околната среда. Въпреки огромния си размер от 520 квадратни метра, домът използва система за енергиен мониторинг, която контролира LED осветлението, автоматичните сенници и всички електрически системи в дома. Вентилационна система с функция за възстановяване на топлината допълват енергийната ефективност на дома.Но това е само върхът на айсберга.

Tah.Mah.Lah е странно име, което произлиза от речника на коренното местно население и означава „планински лъв“. Домът е построен от материали втора употреба („спасени“ оттук-оттам).Стоманеният покрив е от рециклиран материал. Същото важи за камината, зидана от варовикови блокчета, кухненския абсорбатор, ръчните парапети – те всички са изградени от останките от близкия 102-годишен хамбар. Останалите елементи са изградени от кедрово дърво, което е сертифицирано от местната горска служба като устойчиво добито. Много от дървесината е събрана от стари плевни в района. Линда Йейтс и Пол Холанд, собствениците на дома, са се постарали при строежа да не се използват бои и други препарати на петролна основа.

Tah.Mah.Lah използва вода от градската ВиК система, но има вътрешна система за третиране на сивата вода от душовете и черната вода от тоалетните. Те се подават чрез подземна система за напояване, за да подхранват местните треви, растящи върху земята имота. Подземен резервоар, способен да побере 190 хил. литра вода, допълва тази напоителна система. Отоплението се осигурява от геотермалната система, която черпи топлинна енергия от земята. Подово отопление разпределя топлината из къщата. Енергийните нужди на дома се удовлетворяват и от 7kW соларен масив на покрива, който се състои от 120 фотоволтаични панела.

Всичко това, заедно с електроуредите вкъщи, се контролира от система за наблюдение Control4, която изпълнява множество енергоспестяващи задачи. Цялата къща е оборудвана със сензори за движение, които изключват осветлението в стаята, когато остане незаета в продължение на 10 минути.

Като цяло къщата е доказателство, че дори една сграда с огромен „физически отпечатък“ (т. е. голяма площ) може да бъде проектирана за значително намаляване на въздействието върху околната среда.

greentech.bg

Може да харесате още...