pixel

Глинена боя за здравословен живот

Kreidezeit

Благодарение на матовата си естетика глината придава на помещенията особено спокойствие. Освен това тя е полезна за климата в помещението и във всяко друго отношение: поради високото съдържание на глина тя регулира влажността на въздуха и има антистатичен ефект.

На пазара се предлагат продукти от глина, които са последователно екологични. За разлика от течната боя, прахообразната глинена боя не съдържа консерванти. “Преди нанасяне боята просто се смесва с вода”, обясняват от Kreidezeit, специализирана фирма за естествени бои в Долна Саксония. Компанията доброволно обявява всички съставки върху всяка опаковка. В този списък свързващи вещества от синтетични смоли отсъстват така, както и в химически произведената титанова бяла Titanweiß.

Kreidezeit

Палитра от 250 цветови нюанса

Растителният казеин се използва като свързващо вещество. Два килограма от сухия прах са достатъчни за 16 квадратни метра стенна повърхност, а като правило се препоръчват два слоя. Боята може да се нанася както върху прясно измазани стени, така и върху вече нанесени слоеве, например емулсионна боя. Въпреки това сцеплението трябва да се тества предварително. За целта просто нанесете малък пробен слой в някой ъгъл. След като изсъхне, притиснете здраво лентата с тиксото и я отлепете с дръпване, за да се уверите, че глинената боя е прилепнала здраво към основата.

Глинената боя под формата на прах е подходяща за целия дом. За помещения с висока влажност като кухни и бани обаче, експертът от Kreidezeit препоръчва блатна вар, която се характеризира с водоустойчивост и по-висока алкалност. Светлата глина и мраморният прах придават на глинената боя мек бял тон. Но може и да се оцветява: с помощта на минерални пигменти има палитра от 250 цвята, от които може да се избира и да се комбинират помежду си.

Снимки: Kreidezeit

Може да харесате още...

Izolacii.eu