pixel

Китайският павилион за Световеното експо в Милано през 2015 г.

Нюйоркската фирма Studio Linc-Arc и екип от Tsinghua University представиха печелившия си проект за павилион на Китай, с който страната ще се представи на Световното експо в Милано през 2015 г. Проектът, който включва сграда с нагънат покрив и поле с посеви, олицетворява „облак, носещ се над земя на надеждата.“

Покривът ще бъде изграден от големи бамбукови панели, които наподобяват теракотените плочки, използвани в традиционното китайско строителство. Панелите ще бъдат прикрепени към извити дървени рамки, придавайки на сградата характерен облик.

Под издадения покрив поле с жито, което символизира аграрното минало на Китай, плавно ще преминава в интерактивна инсталация, изградена от LED лампи прикрепени към електронни стълбове.

Множество изложби и културни програми от 40 китайски провинции ще бъдат разположени около засенчения площад. Посредством стълбище посетителите ще могат да се изкачат до покривни платформи за наблюдение, които предлагат панорамен поглед от високо към полето и пространството около павилиона.

Общо 145 държави ще участват в Световното експо в Милано, което ще се проведе от май до октомври следващата година.

arhitektura.bg

Може да харесате още...