pixel

Кметът на В. Търново с грижа за облика на града

Turnovo

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов проведе работна среща със собствениците на част от имотите в района на улица „Велчо Джамджията“. Кметът се обърна с апел към собствениците да извършат необходимите дребни фасадни ремонти и пребоядисване на имотите, които се намират в сравнително добро състояние. Необходимо е освежаване на фасадите на целия ансамбъл, защото част от тях са силно избелели и олющени. За тези сгради и за целия ансамбъл от общината е изготвен проект, който е съгласуван с Националният институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

Със съдействието на кмета Даниел Панов, от фирма „Баумит“ са осигурени необходимите количества грунд, бои и оцветители, които са съгласувани за обновяване фасадите на сградите с НИНКН. Материалите ще бъдат предоставени безвъзмездно, като собствениците ще поемат само разходите за наемане на компаниите, които да извършат боядисването. Осигурена е и бяла боя, която да подчертае декоративните елементи върху фасадите.

Собствениците поставиха проблем с кутия и захранващи електрически кабели, които не са добре изолирани и обезопасени. Кметът пое ангажимент да разговаря с електроразпределителното дружество и при готовност на собствениците за извършване на фасадни ремонти ще бъдат изпратени техни служители, които да решат проблема.

Даниел Панов се обърна с молба рекламните табели, които се поставят, да са в кафяв и бежов цвят, защото това са цветовете, в които ще бъдат всички рекламни и туристически табели в старата градска част, като ще бъдат съгласувани с НИНКН. В план за управление на старата градска част ще бъдат заложени изисквания за стандартизиране на всички рекламни и информационни табели.

В рамките на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие вече са планирани значими ремонти на тротоари в старата градска част. Очаква се те да стартират през лятото на тази година.

Може да харесате още...