pixel

Кой какъв ремонт прави?

Според проучване на производителя на бои и строителни решения, Оргахим, 23% от българите правят цялостен ремонт, докато 77% се задоволяват с частичен.

Най-често извършвани ремонтни дейности през последните 2 години са: боядисване на стени, смяна на дограма, смяна на плочки и лепене на тапети.  Боядисването в повечето случаи се комбинира с поне още една дейност – смяна на плочки или смяна на дограма.

Очакванията за средно изхарчените средства за ремонта обикновено са по-ниски (средно 1427 лв.), отколкото реално се изразходват в процеса ( средно 2330 лв.).180 лв. е средно изхарчената сума за боя, като боядисаната площ при ремонта е средно 60.5 кв.м.

По-голяма част от участниците (44%) са боядисали лично, една трета са използвали помощ от познат или роднина, а една трета майстор.

Основните типове потребители се делят на търсачи на практичност, търсачи на увереност и търсачи на признание.

За търсачите на практичност е характерно, че трудно избират продукти, вслушват се в препоръките на продавачите в магазина. Обикновено те боядисват с роднина или познат.

Търсачите на увереност от друга страна избират лесно и решават какво да купят сами. Боядисват също без чужда помощ.

Групата на търсещите признание също избира сравнително лесно, но се допитва до майстор за това какви материали да купи и ползва услугите на професионалист при ремонта.

Проучването обхваща 750 души от градове с над 10 000 жители. Използвана е комбинирана методология – интервюта и въпросници за периода септември 2015 г.

За компанията: Оргахим АД е най-големият производител на бои, лакове, смоли и анхидриди в България и една от най-големите и най-добре оборудвани химически компании в Югоизточна Европа. Дружеството има над 110 годишна история в производството на специализирани химикали и покрития, с модерни инсталации и значителни ресурси, използвани за разработването на нови продукти. Компанията има над 2000 продукта, 500 служители, 5 фирмени магазина, 7 дистрибутора и партньори в цялата страна.

Може да харесате още...