Кой PU-изолационен материал е с най-високата топлинна защита

 

PU

Еднослойният изолационен материал от полиуретан (PU) с 160 mm дебелина покрива всички настоящи изисквания за изолация в жилищното строителство.

Независимо дали става въпрос за покрив, стена или мазе, изолационните материали предпазват къщите ни от топлинни загуби, от влага или просто от загуба на стойност при по-стари обекти. Високоефективната полиуретанова изолация се оказа изключително практична в това отношение. Например, старата зидария е доведена до състоянието на техниката със 100 mm PU изолация. Често е същото и с покривите. В мазетата всеки сантиметър изолационен материал за тавана, спестен от PU-твърда пяна, означава по-голяма височина на тавана.

При обновяване на покрива, с изискване за топлопроводимост от 0,24 вата на кв.м. за скатен покрив и 0,20 вата на кв.м. за плосък покрив, е необходима само 100 mm полиуретанова изолация над гредите. За покривните площи трябва да се спазва стойност за топлопроводимост – U  ≤ 0,14 вата/кв.м. За постигане на такава взискателна изолационна стойност са необходими 160 mm PU-изолация. Изолацията под U-стойност от 0,14 вата/кв.м. често изисква няколко дебели и тежки слоя изолация и се счита за трудно изпълнима. С еднослойни и леки PU изолационни материали са възможни дебелини на изолацията до 220 mm. Това означава, че стойностите на топлопроводимост от около 0,1 вата/кв.м. могат лесно да бъдат постигнати.

Може да харесате още...