pixel

Колко пари дава за изолация на домовете Обединеното кралство?

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt. Снимка: Simon Dawson

Правителството обеща да похарчи 6 милиарда паунда за изолация на домoвете – но президентът на RIBA Саймън Олфорд каза, че инвестицията трябва да бъде „ускорена“, за да се пребори ниската енергийна ефективност в Обединеното кралство.

По време на свое изявление канцлерът на хазната Джереми Хънт заяви, че разходите в размер на 6 млрд. паунда за подобряване на изолацията на жилищата ще започнат през 2025 г. и че тези пари ще бъдат в допълнение към 6,6 млрд. паунда, които вече са заделени за енергийна ефективност от настоящия парламент.

Хънт добави, че ще бъде създадена работна група, която да оглави инициативата и да потърси стимули за собствениците на жилища да сменят котлите на изкопаеми горива с термопомпи или котли на биомаса. Правителството има за цел да намали потреблението на енергия в застроената среда с 15% до 2030 г., с което според Хънт ще „престанем да бъдем зависими от международните цени на газа“.

Олфорд заяви, че новата работна група трябва “да се поучи от миналите неуспехи и да изгради компетентна и квалифицирана верига за доставки”, за да гарантира изпълнението на последния ангажимент на правителството за изолиране на жилищата.

“Като институт и специалисти в бранша ще продължим да си сътрудничим с правителството и по възможност да го подкрепяме, докато то развива жизненоважните програми за модернизиране на сградния фонд”, заяви президентът на RIBA.

izolacii

Фелиси Криклер, директор на Assael Architecture, споделя думите на Олфорд. Тя заяви: “Десетилетие на ниски нива на инсталиране на изолация означава, че енергийноефективното обновяване на жилищата се нуждае от тласък и днешното обещание за финансиране е значителна стъпка в правилната посока.

„Как обаче наистина можем да си позволим да отложим това до 2025 г., за да се справим с ниската енергийна ефективност на нашия жилищен фонд?“

В момента Обединеното кралство има едни от най-лошите домове в Европа по отношение на енергийните характеристики. Само 1,8 процента от новите домове в Англия отговарят на най-високата оценка за ефективност, установи Грийнпийс в доклад по-рано тази година.

Само 10% от жилищен фонд от времето между двете войни – домове, построени между 1919 и 1939 г. – имат енергийна ефективност над група C, се казва в доклад, публикуван от RIBA през септември. Институтът изчислява, че подобряването на енергийните характеристики само в тези домове ще намали въглеродните емисии на нацията с 4%, както и ще помогне на правителството да постигне целта си за нулеви емисии до 2050 г.

Може да харесате още...

Izolacii.eu