pixel

Конопът в строителството

Capatect

В Хагенберг, регион Мюлвиертел, с помощта на сглобяема дървена модулна конструкция са построени три жилищни блока с 24 апартамента, които благодарение на тази производствена техника са завършени в рамките на една година и оттогава са населени. Иновативен и устойчив е обаче не само методът на строителство с дърво, но и сградите като цяло: освен фотоволтаичните системи на всяка сграда и таваните с отопление и охлаждане във всяко жилище, е взето решение да се използва щадяща климата изолация от конопени влакна на производителя Capatect от Перг.

Изолационните плочи от коноп (с дебелина 16 см) осигуряват екологична и дишаща изолация на външните стени, а влачената мазилка Capatect SH, която е с висока дифузионна способност и хидрофобен характер, образува водоотблъскващата обвивка. Декоративната структурна мазилка с равномерна зърнеста повърхност е с ниско вътрешно напрежение, устойчива на атмосферни влияния и може да се полага ръчно или машинно.

Capatect

Конопът за тази изолация идва изключително от регионални производители и неговата екологична добавена стойност е уникална. Полското растение свързва въглеродния диоксид по начин, който има положително въздействие върху климата. Конопените изолационни плоскости по фасадите на къщите пестят енергия в продължение на десетилетия. Всяка изолирана еднофамилна къща спестява приблизително пет тона CO2. Неслучайно през 2013 г. изолационната система е отличена с австрийската награда за опазване на климата.

Сними: Capatect Baustoffindustrie GmbH

Може да харесате още...