pixel

Конопена къща получи отличие за енергийна ефективност в Австралия

Конопът е материал, чиято лоша слава напоследък започна да избледнява. Австралийското дизайнерско студио Stefen Welsch Architects наскоро проектира и изгради двоен дом за три поколения, направен от комбинация от трамбована глина, дървен материал и конопени плочи. Конопените плочи са био-композитен материал, изработен от вътрешната дървесна сърцевина на конопа, смесена със слепващ материал на база вар, който е един от най-устойчивите в света строителни материали. Конопените стени имат порьозни повърхности, които регулират влажността вътре и позволяват на пространството да „диша“, но има и други ползи.

Конопената къща се намира в Мелбърн и се състои от две взаимно-свързани семейни къщи, които споделят общ двор и са изградени от трамбована глина, дървен материал и конопени плочи. Проектът получи 8-звезден енергиен рейтинг в Австралия и се отличава с пасивен слънчев дизайн. Стените са с голяма термална маса и действат като изолационни слоеве благодарение на трамбованата глина и конопените стени – материали, които са все по-предпочитани от строителите с екологично съзнание.

Конопените плочи се правят от индустриален коноп, който се добива лесно, има минимален енергиен отпечатък и позволява стените да бъдат въглеродно неутрални.

Къщата в Мелбърн е отличен пример за устойчив дизайн, който благодарение на хитрозамисления си двор, увеличава естествената светлина и е съчетан с редица мерки за спестяване на вода и енергия.

greentech.bg

Може да харесате още...