pixel

Life Challenge 2021 – финалистите за най-добрата фасада

Baumit

Баумит Лайф Челиндж е конкурс, в който се награждават най-добрите фасади в Европа, изпълнени със системи Баумит. Жури от 13 международни архитекти определи 36 финалисти в 6 категории от 26 държави. Вследствие на пандемията от COVID-19 и необходимите мерки за безопасност, окончателното гласуване и връчването на наградите трябваше да бъдат преместени за следващата година. Победителите ще бъдат избрани и обявени на 22 април 2021 г. във Валенсия, Испания в емблематичната сграда Hemisferic.

„Конкурсът Баумит Лайф Челиндж бе създаден през 2014 г., за да представи безбройните творчески възможности при проектирането на фасадите в цвят и структура. Огромният международен интерес от страна на архитекти и изпълнители изискваше да продължим с конкурса.“ Така Робърт Шмид, управител на Баумит Бетайлигунген, обясни решението си да организира Баумит Лайф Челиндж, включително и церемонията по награждаването да се състои в държавата-победител от преди две години.

По 6 номинирани финалисти във всяка категория за Валенсия

Журито оцени 385 участници от цяла Европа и създаде кратък списък с шестте най-добри фасади във всяка от шестте категории:
– Еднофамилни къщи;
– Жилищни сгради;
– Нежилищни сгради;
– Термично саниране;
– Реновиране на исторически сгради;
– Вдъхновени от структурата.

Сред финалистите начело е Австрия с 5 номинации, следвана от Германия, Полша и Словакия с по 4 номинации, след тях са Италия и Словения с по 3 проекта. С по две фасади на финалите са Унгария, Литва и Румъния. Накрая България, Република Хърватска, Чехия, Франция, Гърция, Сърбия и Испания са представени с по един обект. Българската фасада на „Atlantis Residence Park“ в гр. Бургас се класира за финала в най-оспорваната категория „Жилищни сгради“, в която се състезават 105 обекта. Проектът е дело на арх. Милица Петрова, арх. Асен Игнатов и арх. Димитър Цветков. Изпълнител е фирма Термострой ООД, а инвеститор е Атлантис Каса ООД.

От всички номинирани 36 проекта на церемонията по връчване на наградите ще бъдат поканени отговорният архитект, инвеститорът и изпълнителят. Галавечерта ще се проведе на 22 април 2021 г. във Валенсия, Испания.

lifechallenge.baumit.com

Шест категории & една специална награда

Победителите в шестте категории ще получат парична награда от 3 300 евро. За големия победител в Лайф Челиндж е предвидена награда на стойност 6 600 евро. Важното за всяка избрана фасада е 66% от от нея да бъде изградена с продукти Баумит.

Публично гласуване

Освен селекцията, направена от професионалното жури, и публиката можеше да гласува за любимата европейска фасада на lifechallenge.baumit.com и да избере своите фасади-фаворити. Публичното гласуване приключи в края на април 2020.

Победителите в публичния вот в категориите са от Полша (Еднофамилни къщи), Италия (Жилищни сгради), Австрия (Нежилищни сгради) и Сърбия (Термично саниране). Следва Русия (Реновиране на исторически сгради) и накрая Испания (Вдъхновени от структурата). Една българска фасада се класира в топ 3 фаворити на публиката. „Многофамилна жилищна сграда в гр. Плевен на ул. Ал. Стамболийски 4“ завоюва с гласовете на публиката трето място в категория „Жилищни сгради“.  Проектант на обекта е арх. Румен Шекеров, а изпълнител и инвеститор е фирма „Четири едно“ ООД.

Първите десет проекта от публичното гласуване са посочени на lifechallenge.baumit.com.

Baumit

“Green City”, с модерна и привлекателна архитектура, разположен в Грац (Австрия), е един от номинираните проекти в конкурса Баумит Лайф Челиндж 2020 в категория „Жилищни сгради“.

Baumit

„Atlantis Residence Park“ в гр. Бургас e сред финалистите в категория „Жилищни сгради“.

Късият списък с номинирани финалисти в конкурса Баумит Лайф Челиндж във Валенсия.

lifechallenge.baumit.com

baumit.com

Може да харесате още...