pixel

Луксозен „лагер“ в Кения радва екологично настроените туристии

Сър Ричард Брансън още веднъж се затвърди като виден еко-защитник, след като отвори нов, ефектен и много екологичен лагер в Кения. „Еко-лагер Махали Мзури“ е луксозен сафари кампус, разположен в консервационната зона Мотороги в рамките на парка Масай Мара. Компактният дизайн на лагера успява да отговори на всички нужди на „луксозен сафари кампус“, но с минимално въздействие върху околната среда в района. Завършен през 2013 г., Махали Мзури“ е резултат от силното сътрудничество между Virgin Limited Edition на Ричард Брансън и местната общност на масаите.

Лагерът се намира на северната граница на резервата Масай Мара, една зона, която някога е била разделена на индивидуални еднофамилни терени на местни семейства масаи. Въпреки това, поради местоположението и големината на парцелите, е счетено, че те не само като икономически жизнеспособни на индивидуална основа. Създадена е програма за консервация и опазване, която носи полза както за собствениците на земи, така и за предотвратяване на разпокъсаността на историческите и екологичните ресурси в региона.

Според оперативния мениджър Лиам Бридвелд, пътят към създаването на консервационната зона Мотороги е отнел няколко години на преговори между 277 местни семейства масаи. „Хората започнаха да си ограждат земята, за да я използват за ранчо и за производство на дървени въглища, съсипвайки цялата екосистема. Дивите животни не могат да бродят, добитъкът не може да пасе и цялата култура на масаите се оказва застрашена“. Споразумението за комбиниране на парцелите в един икономичен ресурс при условията на консервационната програма е направена с уговорката, че масаите завинаги ще имат неоспоримо право да продължат своите традиционни модели на паша за добитъка в този район – нещо от фундаментално значение за оцеляването на общността.

Името на лагера „Махали Мзури“ означава „красиво място“ на суахили. Но за тези, които имат достатъчно късмет (и пари) да посетят лагера (почти $600 на нощ!), прекрасните условия за пребиваване изглеждат далеч по-прекрасни, отколкото това наименование би могло да каже. Компактният лагер има 12 луксозни тенти, в които могат да се настанят до 24 гости едновременно. Така е, за да се намали отпечатъкът върху околната среда. Щастливите гости могат да наблюдават дивата природа на Масай Мара от огромен басейн и да се възползват от ежедневните сафари разходки из „буша“, водена от местни водачи-масаи.

Предлагайки малък брой места за ограничен кръг хора, и наблягайки на ежедневните екологични практики, еко-лагерът „Махали Мзуро“ е пример за това как туризмът може да е полезен за местните общности, без да въздейства отрицателно върху местната природа и уникална околна среда. От самото начало ключов приоритет на проекта е да осигури сафари преживявания и лукс за любителите на сафарито, но при минимални въздействия върху околната среда.

greentech.bg

1

1

1

Може да харесате още...