pixel

Мащабни скулптури като рогове ще генерират звук и енергия от вятъра

Изкуство, музика и производство на енергия – може да изглеждат като крайно несвързани неща. В крайна сметка никой не си представя електроцентралите да бъдат красиви, нали? Но точно това искат да постигнат в инициативата „Земен арт-генератор“. През последните години от нея се родиха няколко обществени инсталации, които са художествени и в същото време произвеждат чиста енергия.

Дизайнерите Лаура Меса Аранго и Рафаел Санчес Херера сега предлагат една нова композиция от скулптури, която едновременно прави музика от вятъра и генерира електроенергия от него. Озаглавена е „Звукът на Дания“ и е израз на уважението към историческото значение на вятърната енергия в страната. Скулптурата се състои от дванадесет форми, наподобяващи традиционните викингски рога, разположени в редица. Роговете са изградени с помощта на дървени и метални материали от излезли от употреба кораби.

Инсталацията може да произвежда 117 MWh на година. Тя е проектирана така, че въздушните течения да се движат през и да взаимодействат с формата на всеки рог. Вътре в него има турбини, които ускоряват силата на вятъра и увеличават скоростта му, а в същото време повърхностни перфорации произвеждат зловещи звуци, съответстващи на различни букви от азбуката. Това е емоционален проект, който обединява история, енергийната ефективност и публично изкуство, казват авторите му.

greentech.bg

Може да харесате още...