pixel

Мед и медни сплави в архитектурата

Kupfer 1

Много са причините за използването на мед и медни сплави в архитектурата, при това не само заради уникалните свойства на тези материали, които ги правят изключително гъвкави и универсални. В Германия излезе нова публикация на Германския институт за медта – технически компетентен център за медта и медните материали, с информация за технически и естетически решения в архитектурата.

Kupfer 2Във време, когато екологичните съображения са също толкова важни при избора на строителни материали, колкото естетическите и икономическите аспекти, впечатляващата устойчивост и екологичност на медта е много важен фактор. Медните продукти съдържат голям процент рециклирани материали, пестят енергия и парникови газове и допринасят за развитието на кръговата икономика. Освен това медният скрап може да се използва неограничено дълго без загуба на производителност и качество.

Широката гама от архитектурни възможности, предлагани от този естествен материал и неговите сплави, позволява разработването на уникални проекти и провокира нетрадиционното мислене. Визуално естетическите качества на материалите от мед придават на всеки проект характер и качество, а лекотата на неговия дизайн позволява създаването на креативни и икономични решения.

Естественото развитие на патина, която с течение на времето може да придобие червени, шоколадовокафяви и яркозелени оттенъци, е уникална особеност на медта. Сглобяемите системи предлагат много решения, докато перфорираните и експандирани медни ламаринени листове отварят нови възможности за прозрачност.

Цялата брошура с подробна информация на немски език може да бъде открита тук.

В България покриви и фасади от мед  се предлагат от доста фирми, които обработват медна ламарина, включително и софийската компания VAS.

Може да харесате още...

Izolacii.eu