pixel

Минерална боя в Музея за съвременно африканско изкуство

Heatherwick Studios

Музеят на съвременното африканско изкуство Zeitz в Кейптаун, Южна Африка, е проектиран от Heatherwick Studios. Историческата сграда на зърнен силоз е превърната в галерия за съвременно изкуство, в която се представят африкански художници от 21-ви век. Силозите са построени през 1921-24 г. и отдавна доминират в силуета на Кейптаун с височината си от над 55 м. Съществуващата сграда на силоза се състои от 42 вертикални цилиндъра, което създава предизвикателства пред традиционните изисквания за окачване и излагане на произведения на изкуството.

Архитектите разработват две стратегии за създаване на функционално галерийно пространство в сградата на силоза. Първият подход е да се премахнат вътрешните прегради, за да се създадат 80 функционални правоъгълни изложбени зали. Втората – чрез издълбаване на празнина през клъстер от силозни обеми е оформен атриум.

Тази динамична намеса в съществуващите бетонни силози изисква техническо решение, за да се гарантира, че бетонът изпълнява структурните си задачи, а естетиката и хармонията са съхранени в цялата конструкция.

Архитектите избират гама от минерални продукти на KEIM, за да коригират повърхността и да я приведат в съответствие с необходимото ниво на детайлност и качество.

Heatherwick Studios

За да се коригира бетонът, първо неравностите на вътрешната повърхност са изравнени чрез премахване на издатини, запълване на вдлъбнатини и отстраняване на дефекти. Второ, структурата на повърхността на бетона е изравнена, а степенуването на блясъка премахнато чрез предварително намокряне на стените и нанасяне на разделителен агент за освобождаване на остатъците и мазните петна. След това е нанесен KEIM Concretal-Lasur, за да се завърши процесът. KEIM Concretal-Lasur е тънкослойна глазура, наричана още минерална глазура. Като минерално покритие тя запазва видимата структура на бетона с отворени пори, а не създава филм върху повърхността. KEIM работи с архитектите, за да гарантира, че е постигнат правилният цвят, за да поддържа външен вид, възможно най-близък до оригиналния бетон. Гъвкавостта на продукта KEIM Concretal-Lasur позволява точното съчетаване на цветовете и води до това, че 4500 квадратни метра от възстановения бетон изглеждат естествени и необработени. Този процес позволи визията на архитектите и това уникално пространство да оживеят.

Снимки: Heatherwick Studios

Може да харесате още...

Izolacii.eu