pixel

Министър Цеков: Методиката за оценка на блоковете за саниране е обектива

Tzekovизола

Считам, че методиката, по която са оценени блоковете, одобрени за саниране по етап I на Плана за възстановяване и устойчивост е обективна. Тя е била обявена още в края на 2022 г., имало е едномесечен срок за обжалване, проведено е обществено обсъждане и е одобрена от Европейската комисия. Още от самото начало е ясно, че ресурсът на програмата от 1,129 млрд. лв. няма да е достатъчен, за да удовлетвори всички потребности, защото подадените проектни предложения са за 4 млрд. лв. Това заяви в предаването „Събуди се“ на Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Според него една от причините за породилото се недоволство в някои населени места, е че  гражданите не са били информирани за нивата на конкуренция. „Процедурата за саниране е изцяло по конкурентен подбор, при който всеки един проект в страната са конкурира, дори съседни блокове са конкуренти. Подадени са 3068 заявления за саниране на блокове, одобрени са 756“, обясни министър Цеков. Той посочи като друга грешка изминалата предизборна кампания, в която кандидати за кметове щедро са обещавали средства за саниране на блокове.

Регионалният министър разясни, че в методиката за оценяване се взимат данните от сертификата за енергийните характеристики на сградите в експлоатация, направена от лицензиран енергиен одитор. Там са записани всички характеристики – колко енергия потребява сградата в момента, и колко ще потребява след саниране. В документа е посочено какво е количеството на отделян въглероден диоксид преди и след ремонта, каква е разгъната застроен площ на всяка сграда и т.н. Въз основа на тези данни максималният брой точки, който може да се получи, е 140, в зависимост от декларираните нива на спестявания на ел. енергия, вредни емисии, постигнат клас на енергийна ефективност и др., т.е. няма нито един субективен фактор. „Ако дадено сдружение на собствениците счита, че е допусната грешка в оценката, има срок за обжалване и може да се пусне жалба, за да се направи преразглеждане, като МРРБ може да промени своето решение. Нямаме много конкретни жалби, по-скоро има генерирано общо недоволство, че гражданите са разочаровани“, коментира още министър Цеков. Според него две са възможностите за допускане на грешки при оценяването на проектите. Едната е при пренасянето на данните и обработката от специалистите, а втората е в самите енергийни сертификати, в които може да са допуснати данни, които не отговарят на действителността. „Затова съветвам всеки гражданин да посочи конкретен сертификат за конкретна сграда, в които счита, че данните са манипулирани. В този случай с огромен ентусиазъм ще предоставя този сертификат на контролния орган – Агенцията за устойчиво енергийно развитие и Европейската прокуратура, защото манипулирането на данни означава документна измама, насочена за неправомерно усвояване на евросредства. До този момент нямаме нито един конкретен сигнал за манипулиране на данни в енергийните сертификати“, подчерта министър Цеков. Той отбеляза, че няма възможност за рестарт на програмата, нова методика и оценка, защото изискването на Плана за възстановяване и устойчивост е всички дейности да са приключени до края на 2026 г. „Затова общините трябва да направят обществени поръчки и да изберат изпълнители“, каза още Цеков. Той увери, че най-вероятно срокът за кандидатстване за саниране по етап II на програмата ще бъде удължен до края на месец февруари. Така всички общини ще имат време, за да подадат необходимите заявления.

Припомняме, че с фаза I и II на Плана за възстановяване и устойчивост не се изчерпват възможностите за саниране на жилищни блокове. Разработват се няколко програми, които ще подкрепят домакинствата, които желаят да въведат мерки за енергийна ефективност. 409 млн. лв. ще бъдат отпуснати по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. за енергийна ефективност на жилища. От тях 63 млн. лв. са за десетте най-големи общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и др., а 150 млн. лв. ще се насочат към по-малките общински центрове. Още 196 млн. лв. са предвидени целево за областите, които са засегнати от енергийния преход – Стара Загора, Кюстендил и Перник и прилежащите им общини. Националният декарбонизационен фонд, както и Социалният енергиен фонд, също ще подкрепят мерки за енергийна ефективност на жилищния фонд.

Може да харесате още...

Izolacii.eu