Мисия възможна: надеждна хидроизолация на басейни

Isomat

На каква хидроизолация да заложим и кои са критичните точки

Басейнът е любим елемент от интериора или екстериора на все повече публични сгради и частни домове. За да доставя желаната хармонията за дълго време, е необходимо той да бъде проектиран правилно и изпълнен качествено.  Важна стъпка от изпълнението му е хидроизолацията.

Isomat

Въпреки че обикновено басейните се изграждат от водоплътен бетон, изискванията към конструкцията, дилатационните и технологичните фуги, а също и микропукнатините, които се образуват при изсъхването на бетона, налагат допълнителна хидроизолация, за да се предотврати риска от просмукване на водата в повърхността на бетона. Хидроизолацията не само на басейна, но и на всички свързани с него съоръжения като бани, душове, съблекални е задължителнa, за да се осигури дълъг период на експлоатация.

Isomat

Всички детайли – сифони, воронки, осветителни тела, ъгли ръбове и др. – изискват специално внимание. Основно предизвикателство при басейните са химикалите за обработка на водата, които разяждат циментовите продукти, и, заедно с динамичното налягане на водата, компрометират целостта на системата. За да бъде надеждна системата ви за басейн, е необходимо да притежава следните качества:
– дълготрайност, за да се избегнат бъдещи ремонти, които са трудни и скъпи за извършване;
– висока еластичност и добра свръзка с конструкцията на басейна;
– висока устойчивост към водата и химикалите в нея, като хлора и други химични препарати;
– да е издръжлива на отрицателен воден натиск, когато басейнът е празен, а има временни или постоянни, високи подпочвени води

Взимайки всички тези фактори предвид, изграждането на вашия басейн изисква системен подход, при който Isomat ви предлага всички елементи, заедно с техническа подкрепа.

Isomat

1. Поправки и корекции с Durocret Plus;
2. Циментова хидроизолация Аqumat Еlastic;
3. Циментово лепило Isomat AK 22;
4. Епоксидна фугираща смес Multifill-Epoxy Thixo.

– Корекция на неравности по бетона и при нужда направа на на холкери по ъглите с Durocret Plus, за да си осигурите добра основа за полагане.
– Ако няма холкери, ви е необходима хидроизолационна мрежа за ъглите. Тя ще армира уязвимите участъци, като ъгли, осветление, канали, които изискват специално внимание.

Isomat

– Следва полагане на Аqumat Еlastic, двукомпонентната циментовата хидроизолация, която образува еластична безшевна мембрана с нулево водопоглъщане.

Освен здрава адхезия с основата, тя е изключително устойчива дори на отрицателен воден натиск и така предпазва басейна от пропускане на вода и от двете страни. Нещо повече сертифицирана е и не влияе на качествата на питейната вода.

– Изборът на качествено лепило за плочки е от съществена важност за дългия експлоатационен живот в красив вид на басейна. Тъй като е поставено под непрестанни динамични натоварвания, температурни амплитуди и агресивна химия, то трябва да е с висока устойчивост на влага, да е еластично и да издържа на вибрации. Isomat AK 22 е еластично полимерно лепило, което, заедно с Aquamat Elastic, осигурява системата

– Фугиращата смес, на която ще заложите, трябва задължително да притежава. водоотблъскващ ефект и да осигурява защита от мухъл и плесен. Нещо повече трябва да е устойчива на химичното влияние на хлора, затова най-доброто решение е Multifill-Epoxy Thixo.  Епоксидната фуга ви дава спокойствие за години, докато, ако изберете циментова от най-висок клас, на всеки две години ще се налага префугиране заради химията във водата на басейна.

– Ако решите басейнът ви да не е с плочки, но да има модерен цветен вид, можете да завършите с епоксидна боя за басейни Epoxycoat-S. Най-често предпочитания цвят е синьо, но можете да развихрите въображението си и да експериментирате и с други цветове. В този случай още по-добре би било да използвате еднокомпонентния вариант на еластичната хидроизолация Aquamat Monoelastic, защото ще я шпакловате и ще получите гладка повърхност, подходяща за боядисване. След това директно върху еластичната циментова хидроизолация нанасяте подходящия грунд Epoxyprimer 500 и боята на два или три слоя.

За финал съвет от специалистите на Isomat: Уверете се, че имате доза от Multifill-Epoxy Cleaner, с който лесно и безпроблемно ще отстраните втвърдени остатъци от епоксидни фуги попаднали по повърхността на плочките.

Вижте също...