pixel

Младежи от Онтарио проектираха дом, който може да „преобърне“ пазара на имоти

Търсите елегантен, модерен дом, който да пасва на вашия начин на живот? Може би отговорът е ECHO – екологичен дом, разработен от студенти от Онтарио за местния „Соларен декатлон“. Домът е проектиран с мисъл за новото поколение собственици на жилища. Комбинирайки модерни технологии и висока енергийна ефективност, този дом обещава да революционизира начина, по който младите бъдещи собственици живеят и мислят за жилищата си.

В очакване на следващата вълна студенти и млади професионалисти, които ще искат да си купят жилище в следващите десет години, тимът от Онтарио е проектирал ECHO – дом, който въвежда концепцията за устойчивото жилищно строителство както достъпна норма на бъдещето. Създаден, за да отговори на очакванията на творческото поколение, ECHO съчетава достъпност, енергийна ефективност и лесно персонализиране. Модулният дом съчетава много съвременни ценности, споделяни от новот поколение, като например технологичните иновации, свободата на изразяване, защитата на околната среда и грижата за здравето.

ECHO е с отворен план и се изгражда предимно от локално добивани и рециклирани материали. Следва се онзи подход, при който нищо старо не се изхвърля, а се използва повторно в новия градеж.

Покривът е мястото на 7,8 кВт фотоволтаичен масив и инсталация за топла вода. Ъгълът и ориентацията са внимателно изчислени за ограничаване на снежната покривка и използване на естествената слънчева топлина благодарение на южното изложение – южната страна разчита на сериозно остъкляване.

Отвътре модерните жилищни пространства са разпределени така, че да се насърчи естествената въздушна циркулация между стаите. Това ефективно и ефикасно използване на пространството в крайна сметка определя формата на сградата. Екипът е включил многофункционална стая, която може да се превърне в офис площ или в спалня за малки деца. Цялата къща е обляна със слънчева светлина, което създава усещане за простор. Разположението на повторното използване местни материали и рециклираните компоненти добавя щрих на индивидуалност за всяка стая –  анпример твърдата подова настилка е направена от регенерирани дървета от градското строителство.

За да издържа на екстремните климатични условия (типични за Канада), ECHO е обвита в иновативна изолация от херметически панели – панели с вакуумна изолация. Предлагайки 15 пъти по-голяма термична устойчивост в сравнение с типичните методи за изолация, тази нова технология намалява разходите за енергия и позволява на собствениците на жилищата да се радват на топлина през зимата и хладина през лятото.

Канали за дъждовна вода са инсталирани в горната част на покрива, за да насочват оттичащата се вода към нещо като водопад, където варовиковите скали неутрализират киселинните валежи и водата става годна за напояване.

За цялата конструкция ECHO разчита на различни интелигентни технологии за оптимизиране на енергийната ефективност. Използвайки система за засенчване чрез авансово прогнозиране на времето, къщата интегрира дневните метеорологични прогнози със сградни симулации за управление на сенниците. По този начин се намалява товарът на ОВК системата и осветлението.

За да добави „щипка сол“ към многобройните си екологични и енергийно ефективни качества, ECHO предлага на познати и адаптивни елементи с модерен привкус, така че може да се настрои според предпочитанията на своите собственици съгласно техните критерии за външен вид, устойчивост и комфорт.

greentech.bg
 

00

00

00

Може да харесате още...