pixel

Мръсна въглищна електроцентрала става колеж по изкуствата

Студио Gang Architects разкри плановете си за трансформиране на една изведена от експлоатация въглищна електроцентрала в Уисконсин в зелено училище.

Beloit College е поръчал на студиото да разработи мястото между съществуващия колеж и брега на реката. Проектът ще „….трансформира един остарял източник на електрическа енергия в извор на човешка енергия“, пише студиото. Дизайнът предвижда запазване на оригиналната тухлена зидария на конструкцията, наред с добавяне на изотермична обвивка, която да осигурява отопление, канализирайки кинетичната енергия от близката река през тръби в стените, за да се поддържа постоянна, комфортна температура в сградата през цялата година.

Тази метаморфоза несъмнено може да вдъхнови много други архитекти и общности да последват добрия пример по отношение на „очовечаването“ на зони, които преди това са били предназначени единствено за промишлеността. Жан Ганг, съосновател на студиото, казва: Нашата надежда е, че чрез възстановяване на брега за хората, нашият проект ще вдъхнови други общности по целия свят да забележат връзката между човешкото благосъстояние и здравословната и чиста околна среда“.

По подобен начин в в Лондон галерията „Tate“ се помещава в една стара електроцентрала на река Темза. Изглежда подобна форма на модернизация е тенденция при изведените от експлоатация централи по целия свят и фокусът бавно се измества така, че те стават центрове на обществения живот.

В допълнение към стандартните функции като лекционни зали, конферентни помещения, театър и визуални художествени ателиета, както и неизбежните кафенета, новото съоръжение ще има и развлекателни съоръжения, включително осем-лентов плувен басейн, фитнес център, както и 1500 квадратни метра гимнастическа зала. Нов мост ще бъде построен, за да свърже новата структура със съществуващия кампус.

Рaботата по проекта вече тече. Очаква се той да бъде завършен през 2018 г.

greentech.bg

Може да харесате още...