pixel

Най-бързият асансьор ще се движи в Китай

Най-бързият асансьор в света ще се движи в небостъргач в град Гуанджоу, Южен Китай, съобщи Би Би Си. Съоръжението ще бъде инсталирано от японската компания „Хитачи“ (Hitachi) и ще достига скорост от 72 км/ч.

С тази бързина асансьорът ще може да стига от първия до 95-ия етаж на сградата (CTF Financial Centre) за 43 секунди. Постройката трябва да бъде довършена през 2016 г.

В момента най-бързо по етажите се придвижват посетителите на небостъргача Тайпе 101 в Тайван, който държи световния рекорд със скорост от 60.6 км/ч. Така посетителите на сградата могат да стигнат от петия до 89-ия етаж за 37 секунди.

От „Хитачи“ уточняват, че пътуването с новия, по-бърз асансьор ще е достатъчно комфортно въпреки високата скорост. Специалистите припомнят, че при изкачване с подобна скорост пътниците усещат осезателно промяната в атмосферното налягане, което води до заглъхване на ушите и дори до болка.

Бъдещата сграда в Гуанджоу ще има общо 95 асансьора, но само два от тях ще се движат с ултрависоката скорост. В CTF Financial Centre ще се помещават офиси, хотел и апартаменти.

Сред сградите с най-бързи асансьори е Yokohama Landmark Tower в Япония, чиито посетители се придвижват със 750 м за минута. За сравнение – асансьорът на най-високата сграда в света – „Бурж Халифа“ в Дубай, се движи със скорост от 600 м в минута. А асансьорите на лондонския „Шард“ се движат с 360 м/мин.

dnevnik.bg

Може да харесате още...