pixel

Най-дългото летище в света е на изкуствен остров

Във връзка с бързия икономически ръст на Япония в края на 80-те години на миналия век, е възникнала нуждата от ново, по-голямо летище. Но на островите на Страната на изгряващото слънце всеки квадратен метър и днес струва цяло състояние. Затова водещите по онова време строителни инженери са изградили новото летище не на сушата, а … в морето, създавайки изкуствен остров. Най-дългото летище в света – Кансай, вече 20 години се смята за инженерно чудо.

За създаването на изкуствения остров на морското дъно (на дълбочина около 20 метра) е изсипано огромно количество пясък и земна маса, а след това водата от тях е била „изцедена” посредством огромни каменни блокове. След като основата вече е готова, инженерите поставят метална рамка с параметрите на изкуствения остров – 4х1.25 км. За да се стабилизира повърхността, върху нея са поставени 48 000 бетонни тетраедъри всеки с тежест 200 тона. Само за изграждането на острова са били необходими 3 години.

Отчитайки факта, че летището е разположено на изкуствен остров и годишният трафик непрекъснато се увеличава, създавайки допълнителна тежест, инженерите периодично извършват укрепителни работи, но независимо от това, островът потъва. За периода на съществуване той е потънал 13 метра, което е около 50 см. на година.

Връзката между континента и изкуствения остров е посредством двуетажен мост (с автомобилна и железопътна ленти), чиято дължина е 3750 метра.

Към днешна дата летище Кансай обслужва по 920 полета на ден. Годишният пътникопоток е 25 милиона души.

fakti.bg

Може да харесате още...