pixel

Наплив за луксозни офиси в София

Завишено търсене на луксозни офиси в София и страната отчитат брокерите на недвижими имоти. В края на 2016 г. те отбелазват нови тенденции – апартаментите в по-малките градове вече имат софийски цени, чужди инвеститори търсят парцели в промишлените зони, а магистрала Струма вече покачва цените на парцелите по трасето. За жалост, докато пазарът в Южна България започва отново да се раздвижда, в Северозапада – умира.

Наплив за луксозни офиси се наблюдава в София и страната. Бизнесът вече не търси стари производствени халета, а представителни помещения за мястото и обзавеждането на които проявява високи изисквания.
В момента има доста сектори, в които бизнесът е в подем има наистина усилено търсене на офис площи – най-вече в София, коментира Илиана Василева, зам.-председател на „Сдружение Брокери на имоти“. „В последно време имахме търсения от рекламни агенции и фирми, които се занимават с производство на рекламни материали, щандове и всякакви подобни неща, които са за облицоване и правене на щандове“, обясни тя. Търсенето е в посока на луксозни офис площи. Тоест интересът не е към старите занемарени халета, които се дават под наем години наред. Клиентите вече имат високи изисквания към офис площите, заяви Василева. „И там критериите се завишиха доста по отношение на търсенето“, посочи тя.

Растат цените само на офис площите, които са от съвременен тип – те са съчетание между офиси и производствени халета. И когато са отговарящи на всички нормативи като стандарти на отопление, на изолация, тогава цените наистина са по-високи отколкото на стандартните стари офис площи. Но въпреки че са с по-високи цени, те в момента се търсят много повече. „Локацията в посоката на аерогара или транспортни възли е с по-високи цени, отколкото тези, които са на места без добър транспорт. Инфраструктурата е много важна за търговските и офис площите“, коментира още Илиана Василева. Относително е да се говори за големината на площите, които най-често се търсят. „Може складовите площи да бъдат и на едно ниво, тоест да има 500-600 кв. м. разгърната площ само на едно ниво складова площ, така се предпочита. Складовите площи на няколко нива са по-неудобни, но, разбира се, всичко зависи от типа търсене“, каза тя.

Тенденцията за съживяване и търсене на офисни площи се забелязва от есента насам и затова по-скоро още няма твърда статистика за растежа на цените. „Определено се усеща ръст в тази посока, но още няма конкретна статистика за повишаването на цените. По отношение на продажните на имоти ръстът е от порядъка на 10% на годишна база“, посочи Василева.

Тенденцията за търсене на модерни офис помещения се наблюдава и в страната. Драстично са скочили наемите за офиси в Стара Загора, особено в централната градска част. Помещения по ларгото и около него трудно можели вече да се наемат за по-малко от 30 евро за кв. м.

standartnews.com

Може да харесате още...