pixel

Наша студентка се класира в конкурса ARCH2O Students Week

Студентски проект от България на планински хотел „Щастливеца“ се класира в конкурса ARCH2O Students Week. Той се провежда за трета поредна година от ARCHO2O и има за цел да награждава и оценява идеи на студенти по архитектура от целия свят. В ARCH2O Students Week 8 участват общо 3000 студенти с 1153 проекта от 32 държави по света. Българският проект, който е сред 30-те номинирани финалисти, е дело на Елизабет Ерменкова – дипломантка в Нов български университет (НБУ).

Критериите, по които са класирани проектите, акцентират върху три основни аспекта: архитектурна концепция, ниво на креативност, както и качество на представянето. Следващият етап в конкурса е онлайн гласуване, което ще определи финалните 5 проекта, които ще бъдат наградени със сертификат. Гласува се посредством звездите под проекта, като те определят рейтинга от 1 до 5.

Гласуването ще продължи до 30 октомври 2015 г. Можете да дадете своя глас за българския проект тук. Пред Economic.bg Елизабет Ерменкова коментира, че в момента има проблем със системата за гласуване за проектите и гласовете не се отчитат. Организаторите работят върху проблема и ще го отстранят възможно най-скоро, като гласуването ще бъде удължено до 9 ноември 2015 г.

Проектът на Елизабет Ерменкова представлява развитие на мястото на стария хотел „Щастливеца“. Той е разположен на северния склон на Витоша. През ноември 2007 г. хотелът е взривен и оттогава теренът остава празен и неизползваем. Идейният проект предлага изграждането на нов хотел, който да замени стария, запазвайки въздействащото наименование „Щастливеца“ в превод „The Lucky One“, кръстен на българския писател и страстен пътешественик Алеко Константинов с псевдоним „Щастливеца“.

Дизайнът представлява сграда с кристални форми, разположена сред характерните за района каменни реки.

Изградена е функционално-съобразена вътрешна структура, остенена с кристални форми, съдържащи ребра, рогове и стени.

Кристалните форми са врязани в плътен обем, който напомня на характерните за района каменни реки.

Идеята е изграждането на атрактивна визия за планинския 5-звезден хотел „Щастливеца“.

Сградата е разделена на две части не само визуално, но и функционално. Ресторант и хотелски стаи с изглед към града или боровите гори на Витоша. Капацитетът на хотела е 88 души (39 стаи и апартаменти).

Основана през 2012 г., Arch2O стартира с една проста концепция – създаване на платформа за сътрудничество между креативни хора от цял свят, които да покажат най-доброто от света на архитектурата, дизайнът и арт проектите от цял свят. Тяхната мисия е „Мисли извън кутията“.

Може да харесате още...