pixel

Насипна изолация от коноп

Meha

Конопът може да бъде преработен в изолационни продукти по различни начини. В допълнение към панели и блоковете, свързани с вар или глина, стръковете на стъблата на растенията могат да се използват и неуплътнени като изолация за запълване. Компанията Meha ги прави.

Изолациите с насипен пълнеж имат едновременно топло- и звукоизолиращ ефект. Производителят предлага три варианта: основният продукт Mehabit има коефициент на топлопроводност от 0,060 W/(mK). Mehapor с коефициент на топлопроводност 0,080 W/(mK) е предназначен за големи монтажни височини. Mehasport (коефициент на топлопроводност 0,064 W/(mK)) е разработена за спортни площадки и площадки за игра.

Сухите пълнители, специално разработени за подови конструкции, могат да се използват за компенсиране на височината на бетонни или дървени тавани с висока носимоспособност на натиск или като подложка под сухи, мокри и мастилени асфалтови замазки. Възможно е и стабилно запълване и покриване на пролуки и тръбни снопове. В зависимост от дебелината на конструкцията сухият пълнеж може да се използва веднага, което спестява ценно време в строителния процес.

Сухите пълнежи могат да се използват повторно в продължение на много десетилетия. Ако помещението трябва да се използва за друга цел, сухият пълнеж може просто да се вземе на ръка парче по парче, да се смели и да се постави отново на друго място.

Meha

Производство

Полезният коноп за изолация се отглежда без пестициди в Германия и Франция. Дървесните стъбла на растението са раздробени до размер около 10 милиметра и поради грапавата си повърхност се свързват плътно. Тъмният цвят на шистите се получава, когато на следващия етап се напръска чист битум. Лепкавият петролен дериват спомага за обезпрашаването на пълнежната изолация и повишава нейната стабилност. По този начин натискът на допълнителната подова конструкция създава кохерентен, еластичен слой, който компенсира неравностите и покрива тръбите, минаващи по голия под.

Инсталация

Най-напред субстратът трябва да се почисти и изсуши. Ако е необходимо, трябва да се постави защита срещу изтичане на вода. Той предотвратява изтичането на запълващия материал през дупки, пукнатини и цепнатини. След нивелиране се отбелязва желаната височина на изливане. Тя трябва да е поне 10 мм. Възможни са и височини над 200 милиметра без междинни слоеве. Чрез калкулатор на потреблението производителят определя необходимото количество конопени снопчета.

След това конопената шума се изсипва директно от чувалите върху земята. Те могат лесно да се разпределят равномерно с помощта на гребло. Изравнителната планка помага за изравняване на слоя чрез избутване напред-назад встрани. Сега може да се демонтират нивелиращите релси. След това пълнежът се уплътнява и се заглажда с перфорирана дървена трамбовка. Пълнежът трябва да бъде покрит с оребрен картон или изолационна плоча от дървесни влакна. След това може да се започне плаващият монтаж на подовите плочи.

Снимки: Meha

Може да харесате още...